Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Breivik: "Jag har redan sagt mer än jag ville"

Uppdaterat onsdag 18 april 2012 kl 16.23
Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 10.17
Ifrågasätter åklagarens upplägg
(1:22 min)
En märkbart irriterad Anders Behring Breivik som frågades ut. Foto: Odd Andersen/Scanpix.

Det var en irriterad, fåordig och svettig Anders Behring Breivik som frågades ut i Oslo tingsrätt på rättegångens tredje dag. Åklagaren fokuserade främst på nätverket Knights Templar, som Anders Behring Breivik påstår sig ingå i. Breivik tvingades flera gånger erkänna att han kan ha överdrivit dess storlek en smula.

"Jag vill inte kommentera det" svarade Anders Behring Breivik uppemot 70 gånger den tredje rättegångsdagen i Oslo tingsrätt, när han pressades hårt på detaljer kring Knights Templar. Med svettig panna försökte han tona ner sina tidigare beskrivningar av dess styrka och antal och kallade det för ”pompös retorik”.

– Det som pågår nu är bara början. Det är en långsiktig process som syftar till att bygga upp Knights Templar som organisation… Om man ser på Al-Qaida före 11 september 2001 kan man säga att de också var under etablering, sade Breivik.

Han hävdade också att han avstod från att svara på frågorna eftersom han inte ville att fler skulle gripas.

– Polisen har redan pressat mig på detta, och jag känner att jag har sagt mer än jag ville…jag är rädd för att berätta för mycket.

Men åklagarsidan är av åsikten att det nätverk som Breivik talar om egentligen inte finns. Åklagarna ställde därför många frågor som syftade till att blottlägga luckor i Breiviks berättelse. Åklagare Inga Bejer Engh läste dessutom bland annat upp en passage ur förhören där Breivik beskriver hur Knights Templar skulle ha valt ut honom inför en resa till Liberia, eftersom de var ute efter en ”särskilt begåvad person”. Breivik svarade då irriterat att han var medveten om att det låter löjligt att beskriva sig själv på det viset.

– Jag ber dig att lägga mindre vikt på att förlöjliga mig, jag hoppas att du kan fokusera på sak, inte på person, sade han.

Åklagare Engh, som kritiserades i går för att vara för mild och låta som om hon talade till ett barn, hade en något vassare ton i dag. ”En briljant utfrågning” skriver norska Aftenpostens rättskommentator Inge D. Hanssen i en kommentar. ”Gång på gång drivs Breivik in i ett hörn. Han kläs av fullständigt”.

Också målsägarbiträdena ställde frågor till Breivik under rättegången. Bland annat om hans syn på religion och etnicitet.

Ekots Marcus Eriksson noterar att det syntes många glasögonprydda, psykiatriska experter, knutna till medierna, som kommenterade Breiviks alla uttryck under pauserna. Deras pennor glödde sannolikt extra mycket när den åtalade fick en chans att uttala sig om vilket straff han väntar sig.

– Det finns bara två rättvisa utgångar i målet: att jag frikänns eller döms till dödsstraff, sade Breivik.

Önskar du att domstolen skulle döma dig till döden? frågade åklagaren.

– Jag ser på 21 års fängelse som ett patetiskt straff…Jag önskar inte en dödsdom men jag skulle respektera en sådan dom.

Sedan beklagade han att nämndemannen Thomas Indrebö, som i går byttes ut efter att det framkommit att han på nätet uttalat sig för dödsstraff för Breivik, fått gå till följd av jäv.

– Han är ju den som har rätt åsikt om det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".