Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskar på lista över internationellt inflytelserika

Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 18.17
1 av 2
Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Foto Jonas Ekströmer / Scanpix
2 av 2
Daniel Ek, grundaren av musiktjänsten Spotify. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Daniel Ek och Hans Rosling är de två svenskar som tar sig in på Time Magazines lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen.

Ek, vd på Spotify, och Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet, får sällskap på listan av bland andra artisten Rihanna, Apples vd Tim Cook och USA:s president Barack Obama.

– Det känns rörande, obekvämt och utmanande för man måste liksom ta ansvar, säger Hans Rosling om utmärkelsen.

Skådespelaren Ashton Kutcher skriver i sin presentation på Time Magazines hemsida att Daniel Ek och Spotify gjort affärer genom att tro på mänskligheten. Att Ek upptäckt att bara man gör det enklare för folk att betala än att stjäla låtar så betalar de.

Medan Ek fått människor att betala för musik har Rosling och hans stiftelsen Gapminder verkat för en faktabaserad världsbild i och med statistikprogrammet Trendalyser. Där görs komplicerade socio-ekonomiska utvecklingstrender lättförståeliga genom rörlig grafik.

– Man ska inte dra sig för att göra något ovanligt, säger han.

Rosling påpekar att många har en världsbild som inte stämmer och jämför stiftelsen med Skansen. Ett Skansen där man ser vad som händer i världen och slipper entréavgifter. Men att verktyget skulle få så stort genomslag hade han aldrig kunnat gissa.

TT

Trendanalyser och listan

  • Trendalyser och stiftelsen Gapminder tillhandahåller fri statistik över bland annat medellivslängden, barnadödligheten, koldioxidutsläpp, fattigdom och ekonomisk tillväxt i olika länder.
  • Statistiken presenteras genom grafisk animation och i ett flertal korta videopresentationer.
  • Verktyget var tänkt för undervisning men fick stort internationellt genomslag och köptes av Google.
  • Time Magzine listar personer de anser mest inflytelserika utan inbördes rangordning.

Källor: Time, Hans Rosling, Gapminder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".