Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inte ett ord om diktaturer vid Teliapresentation

Uppdaterat torsdag 19 april 2012 kl 17.10
Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 14.31
"Upplever inte att vi har förlorat förtroende"
(2:11 min)
1 av 2
TeliaSoneras vd Lars Nyberg presenterar företagets delårsrapport under en presskonferens i Stockholm. Foto: Anders Wiklund / Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik.

Telia Sonera har ju kritiserats för att ha hjälpt diktaturer att övervaka regimkritiker med hjälp av telesystemet. Storägaren staten har krävt svar av bolaget och vd Lars Nyberg säger att regeringen har fått fortlöpande information om verksamheten, men finansmarknadsminister nöjer sig inte med det.

– Vi pratar regelbundet med svenska regeringen om våra resultat, jag träffar dem till exempel varje kvartal. Sedan har de en oerhört viktig roll i att de sitter som ordförande i valberedningen. De utser styrelsen och det är den styrelsen som jag rapporterar till. Ordföranden i styrelsen har naturligtvis en dialog med svenska staten, jag har ju inte en egen dialog med svenska staten.

Men finansmarknadsminister Peter Norman tycker att Telia Sonera måste göra mer och bjuder nu in till ett möte med de största aktieägarna.

Norman anser att de statliga bolagen måste agera som föredömen i frågor som rör mänskliga rättigheter. Staten är största ägare i Telia Sonera och bjuder nu alltså in andra stora ägarna till ett möte som ska handla om bolagets agerande i länder med bristande demokrati.

Telia Sonera presenterade sin kvartalsrapport i dag. Vinsten var lite sämre än i fjol, men länderna i Östeuropa och Centralasien, där flera diktaturer ingår, är fortsatt viktiga inkomstkällor för bolaget.

Telia Soneras vd Lars Nyberg nämnde inte ett ord om problematiken med mänskliga rättigheter i bland annat Vitryssland och Azerbajdzjan på pressträffen, trots den massiva kritik som riktats mot bolaget. Regeringen sa i går att bolaget måste redovisa åtgärder.

– Att Telia Sonera skulle ta ledarskapet i ett av de här länderna och sätta sig med presidenten och tala om hur lagarna ska se ut, tror jag är ganska fruktlöst, säger vd:n Lars Nyberg.

Men regeringen säger ju att det inte räcker att ni följer lagarna och att ni måste göra mer. Vad tänker ni göra? Vad är svaret till storägaren staten?

– Det tänker jag prata med dem om först innan jag pratar med dig. Vi har fått fyra frågor som vi ska svara på, sedan har vi en dialog.

Hur tänker ni göra för att återskapa förtroendet?

– Jag upplever inte att vi har förlorat förtroende. Det är klart att folk är kritiska mot vad diktaturstater gör mot sina medborgare, men det är faktiskt de som gör det och inte vi.

Men de använder era nät. Så då undrar jag vilket erat ansvar är i den frågan?

– Då säger jag till dig som jag har sagt förut. Att förse ett land, ta vilket som helst, med telekommunikation är oerhört positivt för det landet. Sedan finns det lokala lagar som vi är skyldiga att följa och när det kommer en konflikt mellan mänskliga rättigheter och de lagarna så tror jag att vi måste agera med hjälp av politiskt ledarskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".