Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Luften i större svenska städer är olagligt smutsig

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 04.04
Regeringen: ska uppfylla kraven inom ett fåtal år
(2:43 min)
1 av 2
Slitage från dubbdäck är generellt den dominerande källan till förhöjda partikelhalter, enligt Miljödepartementet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Skadliga partikelhalter

Sverige fälldes förra året i EU-domstolen för att inte uppfylla de krav på luftkvalitet som gäller inom EU. I flera svenska städer är partikelhalterna i luften fortfarande för höga, vilket kan leda till att Sverige ställs inför rätta ännu en gång.

Vad det handlar om är små partiklar som består av uppvirvlat damm från gatan, slitage från asfalt och bildäck, inte minst dubbdäck. De allra minsta kan ta sig in i blodet och leda till blodpropp och hjärtinfarkt, de större kan fastna i lungorna. Tusentals dödsfall varje år kan härledas till dessa partiklar som finns i luften.

Sedan 2008 finns det inom EU regler för hur höga halter av  partiklar som får finnas i luften. Trots att Sverige var en stor tillskyndare av det här luftvårdsdirektivet, har Sverige aldrig lyckats leva upp till kraven helt och hållet. Partikelhalterna fortsätter att vara för höga i trafikerade områden i flera större städer.

EU-kommissionen har krävt svar från Sverige om exakt när kraven kommer att uppfyllas. Inom ett fåtal år, svarar regeringen.

– Dels för att det faktiskt finns områden i städer och städer som har kommit en bra bit på väg. Dels också för vad jag har sett internationellt hur man löser de här problemen på andra håll, svarar miljöminister Lena Ek om varför hon tror på det.

Karin Sjöberg som är enhetschef på avdelningen för luftföroreningar på Svenska Miljöinstitutet säger att det finns en större medvetenhet nu för de partiklar som trafiken leder till, men att partikelhalterna inte kommer att minska inom den närmaste framtiden

– När det gäller partiklar så ser vi väl ingen tydlig trend att det skulle vara en nedåtgående trend.

Mikael Karlsson som är ordförande i Naturskyddsföreningen pekar på att partikelhalterna inte går ner utan tvärtom ökade mellan 2010 och 2011. Han uppmanar därför EU-kommissionen att dra Sverige inför EU-domstolen igen

– Man har konstaterat att Sverige bryter mot bindande regler inom EU. Nästa gång som det hamnar i domstolen då kommer Sverige också få ekonomiska sanktioner och det kommer givetvis öka hastigheten i arbetet. Vilket kommer rädda människoliv i förlängningen, säger Mikael Karlsson.

Sverige kan dras inför domstol en gång till i den här frågan om EU-kommissionen inte nöjer sig med den redogörelse regeringen har lämnat om vilka åtgärder som görs för att minska partikelhalterna i luften.

Miljöminister Lena Ek anser att regeringens handlingsförmåga är begränsad.

-- Det här är en diskussion som inte bara förs av regeringen utan det handlar om kommuner, landsting och regioner också. Det yttersta ansvaret är regeringens, ja, men för att få någon lösningar behöver vi faktiskt hjälpas åt på alla politiska nivåer, säger Lena Ek.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".