Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

IMF-länder vill inte öka sina insatser i eurozonen

Publicerat fredag 20 april 2012 kl 08.33
Krisen i eurozonen det stora hotet
(1:32 min)
Mer pengar behövs för att stärka skyddet mot en ny kris i världsekonomin, enligt IMF-chefen Christine Lagarde. Foto: J. Scott Applewhite/Scanpix.

I Washington inleds i dag vårmötet med Internationella valutafonden IMF och Världsbanken. Inför mötet försöker IMF-chefen övertyga medlemsländerna om att fonden behöver ytterligare 400 miljarder dollar, på grund av krisen inom eurozonen. Men tillväxtländerna kräver mer inflytande i gengäld för fler bidrag.

Det är framför allt krisen inom eurozonen som är det stora hotet mot världsekonomin just nu, säger Christine Lagarde, IMF:s chef.

– Några av er tycker säkert att eurozonen borde ha gjort mer. Men om man tittar på allt som gjorts så är det ett kraftfullt åtgärdsprogram.

Christine Lagarde sa vidare att euroländerna har gjort mycket för att undvika en förvärrad kris och nu behövs hjälp från resten av världen.

Många av medlemsländerna i IMF anser att eurozonen själv måste anstränga sig mer innan den ber om hjälp från omvärlden. Kritikerna anser att den räddningsfond som eurozonen byggt upp är alldeles för liten och att euroländerna borde riskera mer av sina egna pengar innan de frågar efter andras.

Det är framför allt Brics-länderna, Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika och en rad andra tillväxtländer som tvekar inför att sätta in mer i valutafonden. De ställer krav på större inflytande i IMF för att gå med på bidrag, säger Brasiliens finansminister Guido Mantega efter ett möte med de andra Brics-länderna.

Även USA har hittills sagt att landet inte är berett att öka sina insatser.

Men pengarna behövs, sa Christine Lagarde. Skyddet mot en ny kris i världsekonomin måste förstärkas. Hon pekade bland annat på den höga arbetslösheten i många av världens länder, de fortsatta problemen i många bankerna.

Framför allt pekade hon på den förnyade oron inom eurozonen, just nu beroende på de stora problemen i Spanien som fortsätter växa.

– Det syns svaga tecken på återhämtning men orosmolnen hopar sig igen, sa Christine Lagarde. Hon framhöll att riskerna fortfarande är höga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".