Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Högt valdeltagande i Frankrike

Uppdaterat söndag 22 april 2012 kl 22.15
Publicerat söndag 22 april 2012 kl 12.04
1 av 11
Jämnt i mätningarna mellan Nicolas Sarkozy och François Hollande. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
2 av 11
3 av 11
Väljaren Olivier Abderhalden är överraskad över köerna till valurnorna.Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
4 av 11
Kö till en valurnorna. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
5 av 11
Väljaren Caroline Dufresnes tyckte att valet var lätt. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
6 av 11
Vallokalen på Avenue Felix Faure i Paris kl 08.30 på söndagen. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
7 av 11
Socialistkandidaten François Hollande lämnar valbåset i staden Tulle, i centrala Franrike. Foto: Christophe Ena/Scanpix
8 av 11
Dagens val som en folkomröstning om Sarkozy, säger Francoise Billard. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
9 av 11
Mohammed röstade för en förändring. Foto: Alice Petrén/Sveriges Radio
10 av 11
Nationella frontens ledare Marine Le Pen har seglat upp som en joker den senaste tiden. Foto: Eric Cabanis/Scanpix.
11 av 11
Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélanchon utmanar och väntas hamna på en fjärde plats. Foto: Lionel Cironneau/Scanpix

Rösträkningen pågick ännu i Frankrike vid 22-tiden på söndagskvällen, men så långt hade Francois Hollande runt 28 procent av rösterna. På andra plats fanns sittande presidenten Nicolas Sarkozy med runt 26 procent av rösterna. Det är dessa två som kommer att göra upp i den andra valomgången om två veckor.

Högerpopulisten Marine Le Pen väntas komma trea med knappt 20 procent och får därmed se sig utslagen och utan chans att bli Frankrikes nästa president.

Oron har varit stor för ett lågt valdeltagande, men Olivier Abderhalden, som varit i två vallokaler konstaterar att intresset är stort.

– Här är många och i morse, när jag följde med min bror till en annan vallokal, var det också kö utanför för att komma in, säger Olivier Abderhalden och låter överraskad över engagemanget.

Röstskolk och osäkra väljare har varit ett tema för medierna, men vid lunchtid så hade 28,3 procent av de drygt 44 miljoner franska väljarna lagt sin röst, enligt inrikesministeriet.

Presidentvalet 2007 var också speciellt med en febrig stämning kring det jämnåriga paret Ségolène - Sarkozy, som stod mot varandra. De var nya, oprövade, karismatiska och hade bläddrat upp sina privatliv i bästa Kennedystil. De två favoriterna denna gång är män i diskreta, mörka kostymer med bistra miner i ett krisens Frankrike.

– Det har varit ett svårt val, men det gäller ju att välja den som är bäst lämpad att leda Frankrike. Eller förresten hon,  rättar sig Olivier, utan att avslöja om han faktiskt har röstat på ytterhögerkandidaten Marine Le Pen, ledare för Nationella Fronten. Hon är en joker som kan ta hem mer än vad mätningarna har visat.

Den som blir Frankrikes nästa president har att hantera världens femte största ekonomi som har stora skuldproblem och där siffrorna är i obalans sedan årtionden.

Fransmännen oroar sig för att jobben försvinner utomlands och flera kandidater har drivit frågan tillverka franskt, köpa franskt.

Nya twitterkodord mot de strikta publiceringsreglerna är : "Rosor luktar gott, men har taggar" fördel Sarkozy, men till hans nackdel: "Carlita sjunger inte längre, jag upprepar, Carlita sjunger inte längre."

Presidentval i Frankrike

  • Den första valomgången hålls den 22 april.
  • De två kandidater som får flest röster går vidare till nästa omgång. Sett till resultatet i opinionsmätningar blir det troligen den nuvarande presidenten Nicolas Sarkozy och socialisten François Hollande.
  • Den 6 maj avgörs vilken av de två som blir Frankrikes president de kommande fem åren.
  • Jean-Luc Mélanchon, Vänsterpartiet, Marine Le Pen, Nationella Fronten, och François Bayrou, etablerad mittenpolitiker, ligger en bit bakom huvudmotståndarna. De kan bli viktiga i en andra omgång om de aktivt uppmanar sina väljare att rösta på någon av de två huvudkandidaterna.
  • Det är första gången som fem kandidater (de ovan nämnda), enligt opinionsmätningarna, får mer än 10 procent av rösterna var.
  • Övriga kandidater är Nicolas Dupont-Aignan (DLR), Philippe Poutou (NPA), Nathalie Arthaud (LO), Eva Joly, (Ecologistes) och Jacques Cheminade.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".