Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fattigdomsfrågan i skuggan på Washingtonmötet

Publicerat söndag 22 april 2012 kl 13.06
"Fruktansvärt att barn dör av hunger år 2012"
(2:11 min)
"Mat är makt," menar biståndsminister Gunilla Carlsson. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

I skuggan av de stora finansiella visionerna på vårmötet med Internationella valutafonden och Världsbanken i Washington har det också kommit fram att de allra svagaste i världen drabbats hårdast de senaste åren, bland annat på grund av finanskrisen.

Biståndsminister Gunilla Carlsson har deltagit i diskussionerna.

– De allra fattigaste i världen är väldigt sårbara, en del pressas tillbaka i fattigdom, säger Gunilla Carlsson.

Under mötet här i Washington har Världsbanken lagt fram sin rapport om hur det går med de så kallade millenniemålen. Det vill säga de mål som satts upp för hur fattigdom och dess effekter ska minskas i världen.

Och målet om hur den mätbara fattigdomen ska minskas, har uppfyllts. Andelen människor som definieras som fattiga har halverats.

Men när det gäller målen om effekterna av fattigdomen då ser det mycket sämre ut. Andelen kvinnor som dör under eller efter graviditeten är långt högre än målet. Och barnadödligheten är hög. Ambitionen att minska barnadödligheten har bara uppfyllts till hälften.

– När barnen inte uppfyller sin femårsdag, så beror det många gånger på att de inte får tillgång till rent vatten och dör av diarréer. Att de inte får tillgång till mediciner, men också på att de är undernärda, så att de fortfarande dör av hunger. Det är fruktansvärt år 2012, säger Gunilla Carlsson.

Och just priserna på mat pekas i rapporten ut som ett av de stora hindren för att kunna nå fram till FN:s millenniemål. Priserna är höga och dessutom oförutsägbara. Det finns kritiker som hävdar att en del av anledningen är att livsmedel i allt större utsträckning har blivit en vara som kan spekuleras i som vilken tillgång som helst. Men det håller Gunilla Carlsson inte med om.

– Mat är ju som bekant makt. Vi har nu en ökande befolkning i världen, och den växer ojämnt. Och därför är det så viktigt att titta på den globala livsmedelsförsörjningen och att länka den till ökad efterfrågan på energi, ökad efterfrågan på mat och odlingsbar mark och ökad efterfrågan på de vattenresurser som finns, säger Gunilla Carlsson.

– Och då måste vi ha ett gemensamt förhållningssätt och titta på livsmedelssäkerhet i ett större perspektiv, tillägger hon.

Enligt Världsbankens rapport finns det nu inte längre nån möjlighet att millenniemålen för bland annat barnadödlighet och mödradödlighet ska kunna uppfyllas till år 2015, som det var tänkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".