Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lundin Mining får skarp kritik i ny rapport

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 07.15
"De tror att socialt ansvar är ett PR-trick"
(2:03 min)
Fattigdom och misär i samhället vid foten av en av världens största koppargruvor Tenke Fungurume i södra Kongo-Kinshasa. Foto: Maria Sjöqvist/ Sveriges Radio Lundin Mining informerar om gruvan på sin hemsida.

En av världens största koppargruvor, där börsnoterade Lundin Mining är storägare, får svidande kritik för sin behandling av lokalbefolkningen i en ny rapport.

Trots att missförhållanden i Tenke-Fungurumegruvan i Kongo-Kinshasa uppmärksammades redan 2008 verkar mycket lite ha hänt.

Så här sa marknadsförsäljerskan Petunia Kasongo då:

– Gruvbolaget Tenke-Fungurume har bara fört med sig misär, sa hon.

– Vi odlade marken och bedrev småskalig gruvbrytning, men nu har vi inga pengar och ungdomarna stjäl för att överleva.

Petunia Kasongo var bara en av väldigt många arga när jag för fem år sedan besökte gruvstaden Fungurume i sydöstra Kongo.

En svensk rapport berättade om folkförflyttningar och svikna löften från gruvbolagets sida.

Den nya rapporten av Southern Africa Resource Watch visar att det inte blivit bättre, enligt Claude Kabemba, chef för organisationen.

– Gruvbolaget vill inte förändras. De är satsar på att maximera profiten, säger han.

Rapporten beskriver hur bönder tvingas allt längre bort när gruvan expanderar, till allt sämre mark. Hur vattenprojekt genomförs av gruvbolage utan att fråga befolkningen var det behövs.

Om hur löften om utbildning och sjukvård inte infrias.

– De säger att de byggt ett större sjukhus. Men det är bara taket som blivit större, säger Claude Kabemba.

Lunding Mining äger en fjärdedel av gruvan där brytningen började för tre år sen. Det är en världens största fyndigheter. Nästa år kommer man att utvinna 200 000 ton koppar här.

Det betyder oerhörda rikedomar och förtjänster. Men enligt Claude Kabemba är företagets sociala projekt bara till för att se bra ut på papperet.

– De tror att social ansvar är ett PR-trick, säger Claude Kabemba, chef för Southern Africa Resource Watch.

Lundin Mining vill inte kommentera kritiken, utan hänvisar till sin amerikanska partner. De har heller inga kommentarer utan hänvisar till

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".