Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler kemikalier i produkter fokus på miljömöte

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 06.30
"Behöver tänka nytt för att bedöma risker"
(2:22 min)
Nina Cromnier, generaldirektör Kemikalieinspektionen. Foto: Malin Olofsson/Sveriges Radio.

En internationell miljökonferens som syftar till att knyta länder närmare varandra i olika miljöfrågor startar i Stockholm i dag. En av de stora frågorna är den dramatiska ökningen av kemikalier i olika produkter. Det finns i dag över 100 000 olika kemikalier på marknaden och regelverket för användningen av dem brister, enligt Kemikalieinspektionen.

– Vi har hormonstörande ämnen som påverkar i mycket lägre halter än traditionella kemikalier. Det innebär att vi behöver tänka helt nytt när det gäller metoder för att både bedöma och begränsa risker, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Nina Cromnier.

Just kemikalierna som finns runt barnen är det som det behövs extra fokus på, enligt Nina Cromnier. Då varje barn i Sverige omger sig i genomsnitt med 30 kilo leksaker varje år finns det risk att de utsätts för farliga ämnen som påverkar deras utveckling, enligt Nina Cromnier.

– Testmetoderna bygger på tester på medelålders män och vi vet att barn är mycket känsligare än vuxna. Vi behöver utveckla testmetoderna så att vi tar hänsyn till den särskilda känslighet som barn har i olika utvecklingsstadier.

Hur skulle regelverken behövas förbättras?
– Vi behöver hitta sätt att väga in barns särskilda känslighet, titta på hur vi bättre ska kunna reglera hormonstörande ämnen och vi behöver titta mer på hur vi kan reglera hur olika kemikalier samverkar med varandra samt veta hur de fungerar när de blandas.

I dag finns det över 100 000 olika typer av kemikalier på marknaden och det produceras runt 400 miljoner ton kemikalier i världen varje år. För 50 år sedan var det sju miljoner ton.

En del hamnar alltså i leksakerna till barnen. Men i leksaksaffären som Ekots reporter besöker den här gången ser det annorlunda ut. Här finns ingenting av plast. I princip bara trä och tygleksaker och materialet ska vara giftfritt.

– Det började med att jag skulle få mitt tredje barn och började leta efter ekologiska leksaker och det fanns väldigt ont om det. Då kom jag i kontakt med en hantverkare som gjorde giftfria leksaker och så startade jag den här butiken, säger expediten.

Utanför går tvåbarns mamman Åsa förbi.

Tänker du som förälder på kemikalierna som kan finnas i leksakerna?
– Inte jättemycket, men vi försöker se till att barnen inte har alldeles för mycket plastleksaker. Men det är svårt att hålla koll på särskilt som de får mycket i present, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".