Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjätte rättegångsdagen - Breivik iskall om morden

Uppdaterat måndag 23 april 2012 kl 16.21
Publicerat måndag 23 april 2012 kl 10.09
Ber om ursäkt för de som inte var legitima mål
(2:01 min)

I dag återupptogs rättegången mot Anders Behring Breivik och utfrågningen om massakern på Utöya. Breivik visar inga känslor när han sakligt berättar om hur han lockade fram ungdomar för att mörda dem. Han säger att han skulle göra det igen.

Dagen avslutades, något förvånande, med ett meddelande från den norska Rättsmedicinska Kommissionen. De kritiserar den andra psykiatriska utredningen, som konstaterar att Breivik är tillräknelig, som otillräcklig.

Den sjätte rättegångsdagen ägnades åt fortsatt utfrågning om Utöya. Brevik talar lugnt i rätten men hävdar att det är mycket han inte minns av massakern, istället har han själv läst hur det gick till i polisrapporter.

Breivik berättar hur han har lockat ut ungdomar för att döda dem. Han sa att han var polis. Sedan sköt han en av ungdomarna och panik bröt ut. Då började han skjuta mot andra.

Åklagare Inga Bejer Engh frågar hur han tror att de krigsherrar han beundrar skulle ha sett på att han dödat så unga människor. Breivik svarar att det var två barn och hänvisar till de två 14-åringar han sköt. Han sa att han trodde den rättsliga definitionen av barn är under 14 år. Han dödade 33 personer under 18 år.

Den tilltalade säger med en tydlig röst att han hade gjort det igen. Att han ser på sina motståndare som politiska monster för det är lättare att agera då. Han blir ombedd att svara på frågan och säger att han tror att krigsherrarna hade ansett att ungdomarna var legitima mål.

Engh frågar varför Breivik ringde polisen på Utöya. Han svarar att han inte hade tänkt göra det men att han tänkte att det var över och räknade med att 150 personer skulle ha drunknat.

– Planen var aldrig att kapitulera. Planen var att dö utanför regeringskvarteret. Jag var 95 procent säker på att dö där, säger han och kallar 22 juli för ett självmordsuppdrag.

Breivik säger att det finns människor som förtjänar att dö mer än de på Utöya.

– Det finns många människor i Norge som förtjänar att dö, säger Breivik och nämner politiker och journalister.

Breivik tillade att han ville be om ursäkt för att en person dödats och flera skadats vid bomben i regeringskvarteret. De tillhörde inte departementet och var därför inte legitima mål. Men han har inte någon ursäkt till några andra offer.

Breivik säger att han själv förlorade alla vänner och sin familj den 22 juli. Åklagaren frågar honom om han vill att de ska känna sympati med honom.

– Det är bara information, svarar Breivik.

Eftermiddagen i tingsrätten inleds med att Anders Behring Breiviks försvarare Geir Lippestad ställer frågor till sin klient. Han frågar om vad han tänkte ute på ön och varför han ville skrämma ut ungdomar i vattnet.

– Jag tänkte att det var osannolikt att de skulle kunna komma över. Jag visste att det handlade om 600 meter på den kortaste sidan.

Varför hade du polisuniform på Utöya?

– Det var främst för att komma över till ön. Jag använde också uniformen för att närma mig människor utan att de sprang iväg. Hade jag gått med Ku Klux Klan-dräkt, hade jag inte kommit över och folk hade fått panik.

Målsägarbiträden Siw Hallgren och Frode Elgesen fortsätter utfrågningen om Utöya och pressar Breivik för att se om han ber om ursäkt för något mer, som en receptionist som sommarjobbade i regeringskvarteret. Breivik menar att hon själv valde att arbeta där och därför får hon ingen ursäkt.

Många kommentatorer drar slutsatsen att Breivik har en strategi och det är att räknas som tillräknelig och bli straffskyldig. Då tidsschemat har blivit förskjutet kommer frågan om Breiviks tillräknelighet att skjutas upp till onsdag.

Den första undersökningen i höstas kom fram till Breivik var psykiskt sjuk och därmed inte strafftillräknelig. Men en senare undersökning kom fram till motsatsen. 

Den norska Rättsmedicinska Kommissionen, som granskar de rättspsykiatriska utredningarna, kritiserade i dag den utredning som konstaterar att Breivik är tillräknelig. Undersökningen har inte tillräckligt tagit hänsyn till att Breivik kan ha försökt lura dem, enligt kommissionen. Aspaas, en av de rättspsykiatriskt sakkunniga från den andra utredningen, lovar att  kommissionen kommer att ha den informationen om en kort tid.

I sal 250 i Oslo tingsrätt satt en lugn Breivik och påtagligt upprörda åhörare som hörde genomgången av morden på ungdomar på Utöya. Utanför tingsrätten har ett hav av rosor växt fram för att hedra offren av hans massaker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".