Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen skrotningspremie för gamla bilar

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 12.34
Ministern: Bilindustrin har ansvaret
(1:16 min)
1 av 2
Miljöminister Lena Ek. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Det blir ingen skrotningspremie för gamla bilar, uppger miljöministern. Foto: Pål Sommelius/Scanpix
2 av 2
Det blir ingen skrotningspremie för gamla bilar, uppger miljöministern. Foto: Pål Sommelius/Scanpix

Det blir ingen skrotningspremie för gamla bilar. Det är upp till bilindustrin själv att ta ansvaret för de gamla miljöfarliga bilarna, säger miljöminister Lena Ek i dag.

– Bilindustrin har ansvar för de produkter den sätter på marknaden, det finns regler för hela Europa, som gäller för hela den inre marknaden i 27 länder, då ska vi inte gå in med skattepengar, säger hon.

Beskedet i dag är något som upprör bland andra organisationen Motormännens vd Maria Spetz.

– Om man snabbt ska komma tillrätta med koldioxidhalterna så är det klart att man ska ta tillvara på alla möjligheter som finns och då är det här med skrotningspremie ett väldigt bra sätt att få bort äldre bilar som har mycket högre utsläpp än moderna bilar, säger Maria Spetz.

Enligt miljöminister Lena Ek så avskräcker också exemplet när Tyskland införde en skrotningspremie. Enligt Lena Ek medförde det en stor svart marknad och fick till följd att bilar fick skrotningspremie och sedan såldes utomlands och också att bilar fördes in i Tyskland och fick skrotningspremie.

Men det skälet avfärdas av Motormännen.

--Jag tycker det låter som ett svepskäl. Jag vet inte om det finns några EU-begränsningar i att bara ge skrotningspremie till svenskregistrerade bilar men det måste ju vara ett enkelt sätt at komma tillrätta med det, säger Motormännens Maria Spetz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".