Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort missnöje med delade arbetspass

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 06.30
Långa arbetspass och håltimmar mitt på dagen
(1:45 min)
Var fjärde av dem som har delade arbetspass är missnöjda. Många av dem arbetar inom vården. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

150 000 personer i Sverige har uppdelade arbetspass. Det visar en studie som Stressinstitutet vid Stockholms Universitet har gjort. Och mer än var fjärde av dem som har delade arbetspass ser det som ett problem.

Daniel, som har valt att inte gå ut med sitt efternamn, är undersköterska på ett demensboende i Västerås.

– Varannan helg jobbar jag och varenda helgpass jag har jobbar jag delade turer, säger han.

Hur fungerar det med familjelivet?

– Det är som jag sade, när jag jobbar helg så åker jag hemifrån när barnen sover och kommer hem på kvällen när barnen sover. Jag har ju ingen samvaro med barnen.

Är det det värsta med det hela, att man inte kan spendera mer tid med sin familj?

– Ja, för mig är det ju det som är värst.

Delade pass, med flera timmars obetalt uppehåll mitt på dagen, är vanligt inom yrken inom äldrevården och inom trafiken, som till exempel för busschaufförer. Och enligt studien som Stressinstitutet har gjort så är mer än vad fjärde, vilket motsvarar över 40 000 personer, som har delade pass, missnöjda.

Anneli Nordström är förbundsordförande på Kommunal där många med delade arbetspass är medlemmar.

– Ja det är klart det är ett problem, så tillvida att det stör givetvis familjelivet, fritiden, det blir väldigt långa arbetsdagar, och man får ett antal håltimmar mitt på dagen som man kanske inte ens vet vad man ska göra med. Många bor också så pass långt bort att de inte ens kan ta sig hem.

Ingen kartläggning av delade arbetspass har tidigare gjorts på riksnivå så man vet inte hur det har ändrats över tid, men studien visar att det är det sociala livet som påverkas mest av delade pass. Göran Kecklund är docent på på Stressinstitutet och en av författarna till studien.

 – Även om de här arbetstiderna är förutsägbara så tror jag ändå att man upplever det som att man får en väldigt lång arbetsdag, men som man ändå bara får betalt för åtta, nio eller möjligen tio timmar men i praktiken så har hela dagen gått åt till arbete. Det är nog så att de alla flesta kan inte utnyttja den här tiden mellan de två passen till något meningsfullt, säger Göran Kecklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".