Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskar bland FN-observatörer på väg till Syrien

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 22.46
Kan säga "vad hjälper 300 i ett så här stort land?"
(2:13 min)
Sveriges utrikesminister Carl Bildt samtalar med kollegorna USA:s Hillary Clinton och William Hague från Storbritannien under en Syrien-konferens i Istanbul tidigare i vår. Foto: Bulent Kilic/Scanpix.

I dag blev det formellt klart att FN skickar 300 observatörer till Syrien, flera av dem svenskar. Det bekräftar utrikesminister Carl Bildt, som hoppas att observatörerna kommer leda till minskat våld i Syrien.

– Bara närvaron av observatörer har en viss dämpande effekt. Det är därför det är viktigt att de kommer ut – för att få ner våldsnivån, dämpa, pressa regeringen och sedan förbereda den politiska fasen, säger Carl Bildt.

Även i dag har kommit rapporter om många civila dödsoffer i Syrien. Bland annat uppger aktivistorganisationer att minst 28 personer dödades i staden Hama när regimtrogna styrkor gick till offensiv.

Men på papperet råder den vapenvila som FN:s och Arabförbundets sändebud Kofi Annan lyckades få på plats för snart två veckor sedan, och i dag beslutade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att man i nästa vecka ska börja skicka 300 observatörer till Syrien.

– Man kan säga "300, vad hjälper det i ett så här stort land?" Men då ska man ha klart för sig att 300 är antalet observatörer. Sedan kommer FN-missionen i sig att bli en bra bit större, för sedan tillkommer olika tekniska understödsteam och andra team. Bilmekanikerna behövs också, teleoperatörerna också och bildtolkarna, det kommer utanför, säger den svenske utrikesministern i kväll.

Carl Bildt säger att det återstår en rad oklarheter, bland annat om vem som ska ansvara för FN-observatörernas säkerhet i Syrien.

Bildt bekräftar också att det finns flera svenskar bland FN:s observatörer.

– Det är svenska observatörer där, men jag vill inte göra stor sak av detta, för jag vill inte underminera integriteten i FN-missionen. De som är där är där och representerar Förenta Nationerna och Kofi Annan, punkt. Det är alltså FN-folk i regionen av olika nationaliteter som, inom FN-systemet, omdirigeras till Damaskus.

Samtidigt som FN försöker ta sig in i Syrien har Carl Bildt och EU:s övriga utrikesministrar återigen beslutat skärpa sina sanktioner mot Syrien. Sedan tidigare har EU bland annat stoppat all handel med syrisk olja.

I dag beslutade man att förbjuda export av bland annat vissa lyxvaror till Syrien och också sanktioner som innebär minskade möjligheter att exportera elektroniska och andra produkter som kan användas för att förtrycka oliktänkande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".