Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler fimpar på jobbet

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 06.45
Ska förbättra arbetsmiljön
(1:25 min)
Får bara röka på lunch och kafferaster. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.

Nära hälften av landets kommuner har infört policyn om en rökfri arbetstid för de anställda, och bland landstingen är det nästan alla, visar sammanställningen från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Syftet är att förbättra arbetsmiljön.

Policyn som man arbetar efter är ett led i kommunernas, landstingens och de fackliga organisationernas gemensamma strävan att skapa en förbättrad arbetsmiljö. Och ett mångårigt strategiskt arbete har gjort att antalet kommuner som infört policyn har fördubblats på två år, vid SKL:s förra kartläggning, säger Britt-Inger Kajnäs, arbetslivschef på SKL.

– Den stora framgångsfaktorn är att lokalt på arbetsplatser eller i verksamheterna jobbar arbetsgivare och fackliga representanter tillsammans. Man får en bra förankring och får en förståelse för vad det här betyder för den enskilde, säger hon.

Allt färre kommun- och landstingsanställda tillåts att ta en rökpaus på arbetstid. Det visar Sveriges Kommuner och Landstings sammanställning av vilka som infört policyn om rökfri arbetstid.

139 kommuner av totalt 290 kommuner har ett policybeslut som tagits i i kommunfullmäktige eller motsvarande. Det är en fördubbling på två år.

Bland landstingen har 15 av 21 landsting, alltså tre fjärdedelar infört rökfri arbetstid. Det betyder att de anställda enbart tillåts röka på lunch och kafferaster.

Receptet för att fler kommuner och landsting ska införa policyn når man genom att arbetsgivare och facken stöttar de som vill sluta att röka och låta de anställda bli goda förebilder för andra, säger Britt-Inger Kajnäs.

– Vad vi inte vill åstadkomma är ett förmyndigande med den här frågan. Vi vill skapa förutsättningar för medborgare, elever, personer i äldreomsorgen att genom den här rökfria arbetsmiljön erbjuda stöd till den som vill sluta att röka, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".