Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förtroendet för kungahuset är rekordlågt

Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 16.46
"Svenska folket har uppenbarligen inte vänt blad"
(2:31 min)
Samtidigt som förtroendet för kungahuset är lågt är förtroendet för prinsessan Victoria högt. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Avslöjandena i den uppmärksammade boken "Den motvillige monarken", påverkar fortfarande synen på kungahuset. Årets SOM-undersökning, som presenterades i Göteborg i dag, visar att kungahusets låga förtroende består från förra året.

– Det var den institution som minskade mest mellan 2010 och 2011, säger Lennart Nilsson, forskare vid SOM-institutet.

När SOM-institutet började mäta förtroendet för kungahuset 1995 låg monarkin i topp tillsammans med andra institutioner som har högt förtroende, som sjukvård, polis, universitet och högskolor.

Men sedan dess har det gått stadigt utför, i årets mätning ligger kungahuset i mitten av förtroendebarometern, samma nivå som till exempel bankerna.

2011 års undersökning visar att 34 procent av de tillfrågade har ganska eller mycket stort förtroende för kungahuset, 30 procent har ganska litet eller mycket litet förtroende.

Det är alltså en svag övervikt för dem som tycker om kungahuset och skillnaden har aldrig varit mindre.

Det som avgör om kungahuset har stort eller litet förtroende beror på enstaka uttalanden och händelser, säger Lennart Nilsson.

– Som kungens uttalande i Brunei som påtagligt sänkte det medan kungens tal efter tsunami-katastrofen höjde förtroendet markant, säger Lennart Nilsson.

Att varken prinsessbröllopet eller prinsessan Estelles födelse lyckats vända den nedåtgående trenden, är de spektakulära avslöjandena som gjordes i boken "Den motvillige monarken".

– Den uppmärksammar två förhållanden, dels den kungliga familjens relationer till nazismen före och under andra världskriget och för det andra kungens livsstil, säger Lennart Nilsson.

Hur bestående är den skadan?

– Vad vi ser nu är att det låga värdet hösten 2010 består 2011. Svenska folket har uppenbarligen inte vänt blad, säger Lennart Nilsson.

SOM-institutet jämför också det svenska kungahusets popularitet med de andra kungahusen i Europa.

Hur står sig det svenska kungahuset mot andra kungahus ute i Europa?

– Då kan vi notera att kronprinsessan Victoria är den överlägset mest populära personen och den mest populära offentliga person vi någonsin mätt i SOM-undersökningarna, säger Lennart Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".