Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många fler vaccinerar sig mot livmoderhalscancer

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 05.30
"Det är en väldigt billig livförsäkringen"
(2:06 min)
1 av 2
Vaccinet ges i tre doser. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Barnmorskan Marianne Johansson vid Piteå vårdcentral. Foto: Lisa Linder Lindberg/SR.

Det har skett en kraftig ökning av antalet som vaccinerar sig mot livmoderhalscancer. Från januari till mars har drygt 33 000 tjejer i landet vaccinerat sig jämfört med 3 000 under samma tid förra året, enligt Smittskyddsinstitutet.

17-åriga Josefin är på vårdcentralen i Piteå och ska vaccinera sig mot HPV-virus.

– Ja, för att jag vill inte ha livmoderhalscancer och jag har hört att det är ganska hemskt om man får det, säger Josefin.

Frågan om vaccinering av unga tjejer mot livmoderhalscancer har varit en segdragen process. Socialstyrelsen beslutade 2008 att HPV-vaccin, som är ett vaccin som skyddar mot livmoderhalscancer, ska erbjudas gratis till alla tjejer i årskurserna 5 och 6 och det skulle börjat gälla första januari 2010.

Men det drog ut på tiden på grund av att två konkurrerande läkemedelsbolag varsin gång har överklagat upphandlingen vilket ledde till att vaccineringen inte kunde komma igång.

Efter en dom i förvaltningsrätten i november förra året blev vaccineringen gratis för unga kvinnor från 11 upp till 19 år. Tidigare har vaccinet kostat drygt 3 000 kronor.

På vårdcentralen i Piteå jobbar barnmorskan Marianne Johansson och där har de märkt av att fler vaccinerar sig nu när det är gratis för unga kvinnor. Marianne Johansson tycker det är bra att fler blir vaccinerade.

– Det är en väldigt billig livförsäkringen i längden att vaccinera sig mot papillomvirus med den här Gardasil-injektionen. Vaccinationen är också ett skydd mot både livmoderhalscancer och kondylom, säger Marianne Johansson, barnmorska vid Piteå vårdcentral.

Flera landsting har som i Norrbotten påbörjat vaccineringen av unga kvinnor, men några landsting planerar fortfarande hur den kostnadsfria vaccineringen ska gå till, enligt Sveriges kommuner och landsting.

Det finns kritik mot vaccinet. Kritiken handlar bland annat om att få unga kvinnor drabbas av livmoderhalscancer – runt 450 varje år i Sverige – och att vaccinerade kan få biverkningar som yrsel och krampanfall. Men barnmorskan Marianne Johansson har inte stött på några problem med vaccinet.

– Det jag kan se är att de får en liten rodnad och bli lite ömma via insticksmärket, men för övrigt har jag inte hört någon som pratat om att man fått några biverkningar, säger hon.

Fakta livmoderscancer

Det finns mer än 100 typer av vårtvirus, eller humant papillomvirus (HPV). Kondylom, könsvårtor, orsakas till 90 procent av två olika sorters HPV-virus. Kondylom är ofarligt och går över med tiden.

Omkring 20 typer av HPV kan ge upphov till livmoderhalscancer (cervixcancer). På marknaden finns två typer av vaccin mot livmoderhalscancer: Gardasil och Cervarix. Gardasil minskar även risken för kondylom.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".