Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Samarbetsavtal med Kina under Sverigebesök

Uppdaterat tisdag 24 april 2012 kl 22.02
Publicerat tisdag 24 april 2012 kl 20.00
Vice koncernchef Li Huidi från China Mobile och försäljningsdirektör Jan Wäreby från Ericsson signerade kontrakt på Rosenbad under överinseende av Kinas finansminister Xie Xuren, premiärminister Wen Jiabao, statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

I samband med den kinesiske premiärministern Wen Jiabaos besök i Stockholm i dag så tecknade Sverige en handfull samarbetsavtal med Kina.

Bland annat handlar avtalen om forskning kring ökad trafiksäkerhet och en mer effektiv järnväg i framtiden.

– Sverige har gjort stora framsteg när det gäller den moderna tillverkningsindustrin och Sverige är en viktig samarbetspartner, sa premiärministern Wen Jibao på en pressträff efter samtalen med Fredrik Reinfeldt i dag.

De fem nya avtalen mellan Sverige och Kina handlar om ett utökat samarbete inom miljö- och energifrågor på handelsområdet, en effektivare framtida järnväg samt flera forskningscenter om trafiksäkerhet ska startas, bland annat vid Chalmers i Göteborg.

Så ska reglerna för hur utländska finansiella institut ska kunna få handla på kinesiska värdepappersbörser ses över.

Dessutom har sex handelsavtal mellan svenska och kinesiska företag tecknats. Bland annat har telekombolaget Ericsson fått en order på nästan tio miljarder kronor från de två största mobiloperatörerna i Kina som ska bygga ut landets mobilnät ytterligare.

På bron vid Rosenbad demonstrerade samtidigt ett 20-tal personer och krävde ett fritt Tibet.

Inne på pressträffen fick inga frågor ställas. Men statsminister Fredrik Reinfeldt förklarade att han i samtalen med Wen Jiabao tagit upp frågan om mänskliga rättigheter.

– På mötet i dag har jag uttryckt oro för behandlingen av försvarare av de mänskliga rättigheterna, den svåra situationen i Tibet och begränsningarna av informationsfriheten. Jag tog också upp EU:s särskilda lista med särskilt angelägna fall, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

När det sen blev Wen Jiabaos tur att tala så sade han att Kina respekterar mänskliga rättigheter och att landet är villigt att fortsätta diskutera frågan med Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".