Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Breivik: Psykundersökningen gjordes för tätt inpå

Publicerat onsdag 25 april 2012 kl 15.12
Menar att den första rapporten innehåller fel
(1:33 min)

Breivik anser att den första rättspsykiatriska undersökningen av honom gjordes för tätt inpå terrorbrotten och att psykiatrikerna var för känslomässigt knutna till händelserna. Det kom fram när Anders Behring Breivik i eftermiddags förhördes om sin inställning till de två psykiatriutredningar som har gjorts om hans hälsotillstånd.

Breivik hävdar att det finns såväl sakfel som felaktiga citat i den första rapporten. Ett exempel är påståendet att han skulle ha hittat på begreppet "anarkomarxister" själv. Han är också kritisk till att de båda psykiatrikerna inte hade någon erfarenhet av politiskt motiverat våld och att samtalen inte spelades in, något han senare krävde vid den andra utredningen.

Han anser att psykiatrikernas inställning redan från början varit att ingen normal person skulle ha kunnat begå terrorbrotten. Sedan försökte de bara belägga hans psykiska sjukdom, enligt Breivik.

Åklagaren Svein Holden pressade Breivik flera gånger på vad som får honom att dra de slutsatser han drar. Anders Behring Breivik pressas också när det gäller vissa faktafel som han har haft. Det är något som uppenbarligen irriterar Breivik.

Under utfrågningen visade det sig också att en av de saker Breivik fruktar vid att bli dömd som psykiskt sjuk är att tvångsmedicineras. Han hänvisar till ett brev han fått i fängelset från en svensk högerradikal som beskriver hur obehagligt det är att drogas ned mot sin vilja.

Breivik säger i dag att han sagt i princip samma sak till de två olika psykiatriteamen som undersökt honom, men att han använt ett mer pompöst språk vid den första utredningen. Han ska också ha beskrivit nätverket av militanta nationalister annorlunda den andra gången.

Den andra undersökningen – den som bedömer Breivik tillräckligt frisk för fängelse – har fått kritik av den kommission som har granskat båda psykiatrirapporterna. Kommissionen anser att det finns en möjlighet att Breivik har manipulerat sina svar. De båda psykiatrikerna Terje Törrisen och Agnar Aspaas ska därför komma med kompletterande material under helgen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".