Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk Exportkredit betalade bonus trots stopp

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 05.00
"Vi hade avtal vi inte kunde bryta"
(2:13 min)

Trots tidigare bonusstopp har det hårt kritiserade helstatliga finansbolaget Svensk Exportkredit ändå betalat ut miljoner i bonus till högt uppsatta chefer.

Bolagets styrelseordförande Lars Linder-Aronson försvarar beslutet.

– Bolaget gjorde läxan en gång till och vi hade ingångna avtal som vi inte kunde bryta. Om vi betalade ut skulle det inte strida mot de gällande reglerna från statens sida.

Under våren 2009 bestämde sig det då kritiserade statliga finansbolaget SEK efter hård press från regeringen att avskaffa sina generösa och pensions- och bonusavtal till högt uppsatta chefer.

Då sa dåvarande styrelseordföranden, exportrådets vd Ulf Berg, att cheferna inte skulle få lönepåslag som kompensation för bonusstoppet

Kort efter det förbjöds bonus till högt uppsatta chefer i alla statliga bolag.

Men trots det har en ny styrelse i Svensk Exportkredit nu ändå betalat ut pengarna, bonus inklusive ränta i efterhand för det året, om totalt 5,8 miljoner kronor till fem chefer.

Bonusen är för 2008, ett år då det statliga finansbolaget bland annat gjort kreditförluster på nära en halv miljard på en isländsk bankaffär.

Dessutom har vd Peter Yngwe och förvaltningsansvarige Per Åkerlind fått tre miljoner var i kompensation för att deras pensionsavtal förhandlats om.

De senaste två åren har deras sammanlagda lön, pensionskompensation och bonus landat på omkring 27 miljoner kronor. Det gör att de tjänar ungefär lika mycket som en vd på ett stort börsbolag.

Svensk Exportkredits styrelseordförande Lars Linder-Aronson tycker inte att det är hans sak att avgöra om ersättningen är rimlig.

– Det är inte min sak att säga om det är rimligt.

Fakta: Svensk Exportkredit

AB Svensk Exportkredit, SEK, är ett helstatligt finansbolag med syfte att främja svensk export och låna ut pengar till svenska exportbolag.

Under finanskrisen kom det fram att bolaget hade lånat ut pengar till finska och baltiska kommuner och finskt näringsliv. Bolaget gjorde också kreditförluster på över en halv miljard under 2008.

Dessutom blev bolaget och indirekt svenska staten storägare i Swedbank 2009 efter att SEK lånat ut 500 miljoner kronor till Sparbanksstiftelser för köp av Swedbank-aktier.

Bolaget fick hård kritik i en granskning av Riksrevisionen 2010.

Tidigare har bolaget varit Utrikesdepartementets och handelsminister Ewa Björlings ansvar men har flyttats till Finansdepartementet och finansmarknadsminister Peter Norman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".