Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-strid om ändring av Schengenavtalet

Publicerat torsdag 26 april 2012 kl 17.52
Ask: Man undergräver hela Schengensamarbetet
(1:55 min)
Tysklands förbundskansler, Angela Merkel och Frankrikes president, Nicolas Sarkozy. Foto: Patrick Kovarik/Scanpix.

Det har blåst upp till ny strid om EU:s passunion Schengen. Vid ett möte i dag fick Frankrike och Tyskland visst stöd för sin idé att enskilda medlemsländer ska få ökad rätt att återinföra gränskontroller mot andra Schengenländer.

Men Sveriges justitieminister Beatrice Ask (M) går till angrepp mot det tysk-franska förslaget.

– Vad fransmännen och tyskarna vill är att det ska gå att stänga gränsen mot ett annat medlemsland därför att man uppfattar att de har problem. Då undergräver man ju hela Schengensamarbetet. Dessutom öppnar man vägen för populistiska strömningar som kan driva fram att man helt enkelt börjar stänga gränserna mot varandra.

Slopade inre gränskontroller är en grundbult i Schengensamarbetet, men i förra veckan berättade Ekot att Frankrike och Tyskland vill öka enskilda Schengenländers rätt att återinföra inre gränskontroller under upp till 30 dagar.

Enligt det tysk-franska förslaget behövs den här rätten när Schengenländer inte lyckas skydda sina yttre gränser mot bland annat det de kallar illegal immigration. Utan att nämna Grekland vid namn är det i huvudsak migrationsproblemen där man syftar på.

Men justitieminister Beatrice Ask är kritisk mot utspelet, som hon ser som en del av den franske presidenten Sarkozys kampanj för att bli omvald.

– Initiativet att ge medlemsstater ökade möjligheter att bara direkt stänga gränsen mot ett medlemsland har ju andra syften än att lösa de problem man har i Grekland. Det hjälper ju inte en enda människa som far illa i någon förläggning att man bara stänger gränsen på det här sättet utan det uppfattar jag mer som ett inlägg i en valrörelsedebatt i Frankrike, säger Beatrice Ask.

En handfull länder uttryckte stöd för Sveriges linje i dagens debatt vid ministerrådsmötet här i Luxemburg. Men även Frankrike och Tyskland fick visst stöd, bland annat av Österrike. Tanken är att EU-ländernas regeringar i juni ska försöka enas om framtiden för Schengensamarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".