Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunerna sviker psykiskt funktionsnedsatta

Uppdaterat fredag 27 april 2012 kl 08.17
Publicerat fredag 27 april 2012 kl 02.38
"Vi ser att det inte fungerar"
(2:33 min)
1 av 2
2 av 2
Generaldirektör Lars-Erik Holm.

Psykiskt funktionsnedsatta får inte den vård de har rätt till enligt lag. Det skriver Socialstyrelsen i en rapport som lämnas över till regeringen i dag. I nästan hälften av Sveriges kommuner saknas eller finns stora brister i de boenden som erbjuds.

– Vi ser att det inte fungerar. Många bor på något som liknar institutioner, de blir isolerade och man kan ju fråga sig själv skulle man själv vilja bo i åratal, i decennier i ett litet rum på tio kvadratmeter utan egen toalett eller utan möjlighet att laga mat, säger Lars-Erik Holm som är generaldirektör på Socialstyrelsen.

Den stora psykiatrireformen i mitten av 90-talet skulle ge psykiskt funktionsnedsatta en plats ute i samhället. Mentalsjukhusen stängdes och ansvaret flyttades över till kommuner som skulle erbjuda de boenden med stöd för dem som inte klarade av vardagen.

Men så har det inte blivit på många håll. I 34 procent av de granskade kommunerna finns inga boenden alls. I 12 procent fanns stora brister, konstaterar Socialstyrelsen i sin rapport.

– Det kan vara patienter med svåra psykiska sjukdomar, svår autism eller personer med hjärnskador som behöver ett eget boende men där de ändå inte klarar av en egen lägenhet så de behöver något som kommunerna är skyldiga att ordna åt dem, säger Lars-Erik Holm.

Vem bär ansvaret för det här?

– Det är kommunerna som bär det fulla ansvaret för att människor med psykiska funktionsnedsättningar ska få den här typen av boenden.

Att kommunerna inte tar sitt ansvar är egentligen ingen nyhet. Redan för tio år sedan visade utredningar att kommunerna inte följde lagen. De senaste fyra åren har regeringen fört över nästan 4 miljarder kronor till kommunerna. Ändå har inget hänt på många håll. Kommunerna struntar helt enkelt i att ta det ansvar de har.

Lars-Erik Holm är i dag självkritisk till hur Socialstyrelsens tillsyn har fungerat och säger att det kommer bli tuffare tag i framtiden.

– Man kan väl säga att vi har tidigare inte tillräckligt tufft drivit det här i domstol för vi har ansett att det här borde kommunerna själva förstå. Men när vi redovisar vilka problem de har och säger vad de ska åtgärda och trots det händer ingenting då blir det domstolarna som får sätta ned foten och förklara för kommunerna hur lagen ska tolkas, säger han.

– Det här är ju faktiskt en lag som gäller som stiftats av riksdagen så det är ju inte så att det bara är tyckande från Socialstyrelsen, säger Lars-Erik Holm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".