Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Militärer till Mali och Guinea-Bissau efter kupper

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 12.00
"Val bör hållas inom ett år"
(1:59 min)
Efter kuppen i Mali vill de västafrikanska länderna skicka in trupper. Foto: Rebecca Blackwell/Scanpix

Länderna i Västafrika kommer skicka militär till både Mali och Guinea-Bissau, de två länder i regionen där militären nyligen har genomfört kupper. Det beslutades på ett extra-inkallat krismöte. Där varnade de västafrikanska ledarna också både USA och Europa för att den nya politiska oron i regionen, med sina kopplingar till både terrorism och narkotikahandel, riskerar att få konsekvenser långt utanför Afrikas gränser.

Bland andra Nigeria, Elfenbenskusten och Senegal ska sända trupper till Mali och Guinea-Bissau för att hjälpa länderna att återställa lugnet. Militären i båda kuppländerna måste tillbaks till sina förläggningar och val bör hållas inom ett år, löd uppmaningen från de 15 länderna i den västafrikanska samarbetsorganisationen som höll krismöte till sent i går kväll. Den nya politiska oron i regionen har skakat om en del av Afrika som hoppades ha lämnat militärkuppernas era bakom sig.

De västafrikanska länderna utesluter inte heller att det kan bli fråga om stridande trupper längre fram, om inte regeringen i Mali får bukt med tuaregupproret i norr - liksom med militärkupperna ser regionens länder mycket allvarligt på separatiströrelser som med våld försöker ändra ett lands gränser.

I Mali har ju militärjuntan redan lämnat över makten till en civil övergångsregering. Men grannländerna noterade att det är uppenbart att militären fortfarande försöker styra politiken och uppmanade de inblandade officerarna att sluta med det.

När det gäller det lilla Guinea-Bissau var tonen ännu hårdare. Militären i landet får 72 timmar på sig att lämna ifrån sig makten och acceptera grannländernas beslut att sända militär, annars hotas landet av hårda ekonomiska och diplomatiska sanktioner.

Organisationens nuvarande ordförande, Elfenbenskustens president Alassane Outtara, gav också en varning till omvärlden om att de pågående konflikterna inte bara rör Afrika.

I norra Mali har islamistgrupper med terroristanknytningar lyckats stärka sina positioner under tuaregupproret. Och militärkuppen i Guinea-Bissau är starkt kopplad till narkotikasmugglingen från Latinamerika - på sin väg till Europa via Västafrika.

Elfenbenskustens president Alassane Outtara:

– Vi är fast beslutna att inte ge efter för terrorism och internationell brottslighet. USA:s och Europas säkerhet börjar nu i Guinea-bukten och i Sahara, sa han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".