Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ewa Björling ger inga raka svar om bulvanföretag

Publicerat fredag 27 april 2012 kl 12.25
"Jag har inte uppgifter om det 2009"
(3:12 min)
Ewa Björling, handelsminister (M). Foto: Cleis Nordfjell/Scanpix.

Handelsminister Ewa Björling vill inte svara på vilken information som fanns om bulvanföretaget SSTI på regeringskansliet 2009, då regeringen gav FOI klartecken att få teckna avtal med Saudiarabien som konsult just åt SSTI.

– Jag har tittat i papper efter att det här blev aktuellt i media. I de papper som jag har hittat så är det från 2010 tidigt, inför min resa till Saudiarabien, säger Ewa Björling, handelsminister.

Men du säger att du tittar i dina sparade papper, men vad står i akten 2009 om SSTI?

– Jag har inte uppgifter om det 2009.

Varför tittar du inte i akten till regeringsbeslutet där du var föredragande?

–  Jag har inte den uppgiften som föredragande i en sommarregering.

I mars 2009 skrev FOI:s tillförordnade generaldirektör Jan-Olof Lind till regeringen och ville få ett godkännande att gå vidare i planeringen av vapenfabriken i Saudiarabien. I skrivelsen står det att FOI ska vara konsulter till det nystartade företaget SSTI, som ska leda projektet. Det företag som Ekot senare avslöjat är ett rent bulvanföretag till FOI.

Vad regeringen visste om bulvanföretaget SSTI sommaren 2009 då, när FOI fick grönt ljus att gå vidare, är oklart. Ekot har upprepade gånger försökt ta del av dokumenten men regeringen lämnar inte ut handlingarna.

Ewa Björling, som alltså var föredragande i ärendet, vill inte heller svara på om det framgår i underlaget till regerings beslut 2009. Om det redan då stod klart att det fanns en koppling mellan SSTI och FOI

– Det är så att FOI tillhör försvarsdepartementet, mitt ansvar är att ha breda handelsrelationer…

Men nu får du frågor kring det här, vore det inte bra att klargöra vad ni visste i regeringskansliet, vad du visste om SSTI?

– Jag fick information, det jag vet och kan minnas, inför min resa 2010.

Men jag frågar om 2009. Det är inget klargörande av frågan om vad du visste 2009, utan du säger att du tittat i dina sparade papper.

– Jag har undersökt mina papper och har sett att jag fick det som en sidoinformation inför min resa 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".