Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”Ger ohälsa att inte ta hand om psykiskt sjuka”

Uppdaterat fredag 27 april 2012 kl 18.16
Publicerat fredag 27 april 2012 kl 13.55
”Skandal att kommunerna inte följer lagen”
(2:07 min)
Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Psykiskt sjuka människor riskerar bli sjukare när de inte får tillgång till speciellt anpassade bostäder.

I dag saknar 34 av 100 granskade kommuner helt bostäder för psykiskt funktiosnedsatta människor.

Jimmie Trevett är förbundsordförande i Riksförbundet för social och mental hälsa.

– Om man inte erbjuder en människa ett bra boende, så kan det skapa mer psykisk ohälsa, säger han.

Trots att psykiatrireformen infördes för snart 20 år sedan saknar en tredjedel av 100 granskade kommuner helt bostäder för psykiskt funktionsnedsatta. Det är bara en av flera allvarliga brister, som Socialstyrelsen belyser i en färsk och mycket kritisk rapport, som Ekot berättat om.

Syftet med reformen var att öka psykiskt funktionsnedsatta människors möjligheter att delta i samhället och leva ett liv som alla andra. Rapporten som nu släppts visar att målen långt ifrån har nåtts.

Istället för boende anpassade i rätt storlek, har människor med olika psykiska funktionshinder klumpats ihop i större enheter. I vissa fall har 15 till 20 människor placerats ihop på boenden, trots att de allmänna råden enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade anger att det i regel bör vara 3 till 5 personer. Många av dem har dessutom flyttats till olika delar av landet, långt bort från familj och vänner.

Det är Jimmie Trevett kritisk till.

– När man bygger upp större institutioner minskar det både trivseln och kvaliteten. Förutom att boendena ska vara mindre, bör de finnas i anslutning till hemorten, så att man kan hålla kontakten med vänner och släkt, säger han.

Regeringen har de fyra senaste åren satsat nästan fyra miljarder kronor på olika samhällsinsatser inom det här området. Ändå har kommunerna misslyckats, enligt Socialstyrelsens rapport, att ge de psykiskt funktionshindrade den vård och det stöd som de har laglig rätt till.

Jimmie Trevett tycker det är upprörande.

– Man har haft ganska lång tid att på sig att genomföra och etablera boenden så att det fungerar. Jag tycker att det är en skandal att kommunerna inte lyckats göra det enligt lagen. Om staten satsar pengar framöver, måste de öronmärkas, så att pengarna används till det de är avsedda för, säger han.

Sabina Wikgren Orstam är sektionschef för vård och socialtjänstfrågor på Sveriges kommuner och landsting, SKL, som representerar kommunerna. Hon anser att rapporten är alldeles för överdriven även om en del av landests kommuner brister när det gäller att skaffa bostäder åt psykiskt sjuka.

– Jag delar inte den här bilden av att det saknas engagemang, eller att de åligganden som finns inte följs upp. Det finns undantag, det kan det göra, men helheten ser inte ut så, säger hon.

Enligt henne är kommunernas ambition att erbjuda så bra vård och så bra stöd de kan ge. Men sedan finns omständigheter som ställer till det för vissa kommuner, säger hon.

– Jag tror att det kan vara någon form av nödlösningar i bland, att man ordnar sådana här boenden. Det kan vara svårt, större kommuner har bättre förutsättningar än mindre.

Medan socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting träter om huruvida rapporten är överdriven eller inte, så kan Lena Stålklinga från Nynäshamn, som tidigare led av panikångest och hade diagnosen borderline, ge en självupplevd bild över den vård som hon fick del av.

– Det är brist på individanpassning. Man får ett fyrkantigt formulär, detta är vad som erbjuds, ta det eller ta inte emot det, säger Lena Stålklinga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".