Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tiden knapp i strid om lön för 700 000 anställda

Publicerat lördag 28 april 2012 kl 03.00
Vårdlönerna förhandlas om - tiden är knapp
(2:22 min)
Annika Strandhäll, förbundsordförande Vision. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

På måndag löper löneavtalen ut för cirka 700 000 anställda inom kommuner och landsting, vårdanställda och lärare bland annat. Flera fackförbund har gått ut hårt och krävt högre löneökningar än den norm som är satt av industrin.

Annika Strandhäll, ordförande för facket Vision som organiserar kommunala tjänstemän, menar att de och arbetsgivarna fortfarande står väldigt långt ifrån varandra.

– Tiden börjar bli väldigt knapp i och med att vi ser att vi har en hel del kvar innan vi är i mål. Det är en bit kvar, så är det, säger hon.

Kommunal, lärarfacken, akademikerförbundet SSR och Vision har alla kollektivavtal som löper ut nu. De har alla krävt högre löneökningar än de 2,6 procent som den lönenormerande industrin enades om.

Arbetsgivarna i Sveriges kommuner och landsting, SKL, vill ha sifferlösa centrala avtal och att lönediskussionen ska föras på arbetsplatsen. Högre löneökningar än industrin är inte aktuellt, enligt Ingela Gardner Sundström, ordförande i förhandlingsdelegationen hos SKL.

– Vi har utgångspunkten att förhålla oss till industrimärket eftersom man överens i förhandlingsordningen att det ska vara riktgivande för alla avtal, säger hon.

Alla fackförbunden är kvinnodominerade och vill komma i kapp mansdominerade branscher lönemässigt. Men enligt Visions ordförande Annika Strandhäll har man inte fått något gehör hos arbetsgivarna i den frågan.

– En fråga som är oerhört viktig för oss är att ta någon form av steg när de gäller de strukturella löneskillnaderna, alltså skillnader i lönenivå mellan mans- och kvinnodominerade sektorer. Vi har haft ett tydligt yrkande på den punkten och känner att vi inte har hittat varandra. Vi behöver ha något på plats där, säger hon.

Bland Kommunals medlemmar är undersköterskorna den största gruppen som väntar på nya avtal. Inger Agge har arbetat som undersköterska i 35 år och berättar vad som är viktigt för henne.

– Det är ju som vanligt lönefrågan, självklart. Man vill att det uppmärksammas att vi faktiskt jobbar väldigt hårt. Precis som sjuksköterskorna som absolut ska ha högre lön så kanske vi ska ha lite mer också för vi gör ett enormt arbete, säger hon.

Om inte arbetsgivare och fack kommer överens kan de gamla avtalen förlängas en tid. Ett annat alternativ är att facken varslar om konflikt för att sätta tryck i förhandlingarna.

Fackens bild av att parterna står långt ifrån varandra håller inte Ingela Gardner Sundström på SKL med om.

– Det ingår väl i taktiken att man säger så.

Vilket avtal är ni närmast att sluta?

– Det tänker jag inte kommentera, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".