Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Treprocentig löneökning i nytt Kommunalavtal

Uppdaterat söndag 29 april 2012 kl 13.18
Publicerat söndag 29 april 2012 kl 10.00
"Nöjda under rådande omständigheter"
(3:13 min)
Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, och Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation, vid söndagens pressträff i Stockholm då man presenterade det nya avtalet. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Det är klart med ett nytt löneavtal för 350 000 medlemmar i Kommunal, bland annat undersköterskor och hemtjänstpersonal.

– Vi är nöjda under rådande omständigheter, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström till Alltid Nyheter.

– Det stod tidigt i avtalsrörelsen klart att parterna på industrins område satte ett procentuellt märke på 2,6 procent. Sedan offentliggjorde medlingsinstitutet raskt att det var det som gällde. Det har begränsat våra möjligheter att ha riktigt fria förhandlingar, säger Nordström.

Det nya ettåriga avtalet ger en löneökning på tre procent, enligt ett pressmeddelande från Kommunal. Det innebär 650 kronor i månaden, skriver fackförbundet.

Lägstalönerna ska också höjas med 650 kronor, vilket ska motsvara fyra procent. 

Vad gäller kommunområdet så pekar arbetsgivarna på en ny ettårig introduktionsanställning som en kostnadssänkning där 25 procent av arbetstiden innehåller någon form av utbildning och lönen bara blir på  75 procent. Det är den punkt SKL:s förhandlingschef Ingela Gardners Sundström är mest nöjd med.

Avtalet begränsar också arbetsgivarparten gällande visstidsanställningar.

– Vi har lyckats få en överenskommelse om att begränsa arbetsgivarens möjligheter att stapla olika visstidsanställningar ovanpå varandra, vilket är mycket vanligt i dag, säger Annelie Nordström.

Arbetsgivaren får ha en person visstidsanställd som längst i tre års tid. Enligt Kommunal är parterna överens om att antalet heltidstjänster ska öka.

Kostnaderna sänks också av att inte var och en av Kommunals medlemmar garanteras någon lönehöjning, enligt SKL - vissa kan bli utan. Något som SKL och Ingela Gardner Sundström drivit.

Förhandlingarna kommer att fortsätta för 140 000 medlemmar i fackförbundet Vision och akademikerförbundet SSR, samt för lärarfacken.

Alla förbundens tidigare kollektivavtal löper ut på måndag.

De har alla krävt högre löneökningar än de 2,6 procent som den lönenormerande industrin enades om.

Arbetsgivarna i Sveriges kommuner och landsting, SKL, har velat ha sifferlösa centrala avtal och att lönediskussionen ska föras på arbetsplatsen.

Ekot/Alltid Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".