Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hundra vallhumlor ska hämtas i Skåne

Publicerat söndag 29 april 2012 kl 17.20
Viktiga i jordbruket för att pollinera växter
(1:36 min)
En humla flyger från en tulpan. Foto: Jens Meyer/Scanpix.

I dag kommer brittiska forskare till Skåne för att hämta hundra vallhumle-drottningar. Det har Jordbruksverket gett tillstånd till. Men Annelie Johansson, miljödirektör vid länsstyrelsen i Skåne, tycker att det är olämpligt att britterna hämtar humlor härifrån.

– Den här humlan var med på rödlistan över hotade arter från början av 90-talet till mitten av 2000-talet och humlor är generellt en art som man måste visa väldigt mycket hänsyn till.

Humlor är viktiga i jordbruket för att pollinera växter, och just vallhumlan har en särskilt lång snabel som behövs när till exempel klöver ska pollineras. Humlorna är känsliga för intensivt jordbruk och mycket trafikerade områden säger Annelie Johansson, och har på senare år har de blivit särskilt utsatta för det. Därför behöver de skyddas.

Hon är skeptisk till att forskarna ska hämta så många som hundra drottningar av arten vallhumla, för om drottningen försvinner dör hela humlesamhället ut.

Enligt Jordbruksverket har forskarna tillstånd för att exportera humlorna. Och myndigheten har gjort bedömningen att det är ett relativt litet antal humlor ska samlas in. Ekot har sökt det brittiska forskarteamet för en kommentar utan resultat.

Annelie Johansson har inte sett Jordbruksverkets tillstånd än, men hon hoppas att det ska ge klarhet i vilka ekologiska effekter insamlingen kan få.

– Det ska bli intressant att se, när vi får ta del av Jordbruksverkets beslut, är hur man har tagit hänsyn till de ekologiska och ekonomiska värdena av att man tar bort hundra humlesamhällen och en reproduktiv drottning.

Fakta: Vallhumla

  • Beståndet av vallhumla (Bombus subterraneus) har krympt kraftigt på senare år och arten är numera utdöd i stora delar av Mellaneuropa.
  • I Storbritannien förklarades den utrotad år 2000.
  • Ett brittiskt försökt att återintroducera arten med hjälp av humlor från Nya Zeeland 2009 misslyckades.
  • I Sverige finns vallhumlan inte på den så kallade rödlistan. Det innebär att den enligt Internationella naturvårdsunionens kriterier inte riskerar att dö ut.

Källa: TT

Fakta: Humlan har det tufft

  • Humlebeståndet har minskat kraftig i hela Västeuropa och Nordamerika sedan 1950-talet då man började med ogräsmedel i jordbruket.
  • I Sverige har antalet arter minskat från 40 till 37. Tidigare vanliga arter har blivit ovanliga eller till och med rödlistade.
  • En minskad tillgång till blomrika miljöer i både jordbruk och urbana miljöer gör att många humlor svälter ihjäl.
  • Humlor gynnas bland annat av ekologiska jordbruk samt av att delar av vall med rödklöver lämnas orörd vid höskörd.

Källa: Björn Cederberg, entomolog, Sveriges lantbruksuniversitet/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".