Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Europas fiskepolitik ska bli mindre Bryssel-styrd

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 04.00
"Mindre Bryssel och mer delaktighet"
(2:15 min)
Landsbygdsminister Eskil Erlandsson andra fiskeministrar vill nu att EU ska undanta det småskaliga fisket från systemet med överlåtbara nyttjanderätter. Foto: Fredrik Persson/Robert F. Bukaty/Scanpix.

I veckan har EU-länderna närmat sig en överenskommelse om hur länder och regioner i EU ska få ökad beslutanderätt om hur fisket ska skötas. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson är kritisk mot EU:s nuvarande fiskepolitik.

– Den gemensamma fiskepolitiken är ett misslyckande som den är i dag, det är bara att konstatera. Överfisket är katastrofalt stort, säger Eskil Erlandsson.

Ska man tolka detta som att det kommer bli mindre Bryssel vad gäller fiskepolitiken framöver?

– Mindre Bryssel och mer intressenter som får en delaktighet, men också ett större ansvarstagande, för att förvalta fiskeresursen som finns i de vatten som behärskas av EU, helt eller delvis.

2014 ska EU sjösätta en ny fiskepolitik, är tanken. Regionalisering var en av de tunga delfrågor som diskuterades vid ett ministerrådsmöte i fredags. Mindre länder som Belgien och Irland uttrycker oro för att det här kan innebära ökade kostnader nationellt, men enligt Eskil Erlandsson är alla eniga om att besluten blir bättre om de fattas regionalt än som nu; centralt i Bryssel.

– Om jag tar Östersjön som exempel så vet vi nog bäst runt Östersjön hur vi ska förvalta fisken så att vi behåller den biologiska mångfalden, men också så att vi kan utveckla fiskeverksamheten i Östersjön.

En regionalisering kommer ge mer inflytande för miljöorganisationer och fiskare, säger Eskil Erlandsson.

Vid ministerrådsmötet tog han däremot strid i frågan om fiskares möjlighet att köpa så kallade nyttjanderätter av varandra, ett system som redan finns bland annat i Danmark. Där säger man sig ha goda erfarenheter, men Eskil Erlandsson är rädd att systemet kan hota det småskaliga, kustnära fisket.

– Är det så att allt blir överlåtbart är ju risken att det storskaliga fisket köper upp alla de nyttjanderätter som då blir till salu eller kan köpas.

Eskil Erlandsson och andra fiskeministrar vill nu att EU ska undanta det småskaliga fisket från systemet med överlåtbara nyttjanderätter.

– Ett sätt är ju att undanta utifrån hur stor båt är, eller vilka redskap man får använda. Eller så kan man säga att vi gör bara en delmängd av den totala fiskemängden som blir överlåtbar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".