Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

43 sjuka av "mördarbakterier" i Skåne

Uppdaterat måndag 30 april 2012 kl 16.31
Publicerat måndag 30 april 2012 kl 13.45
"Allvarligare än en slump"
(1:35 min)

Ett fyrtiotal personer i Skåne har i år drabbats av en livshotande streptokocksjukdom, ibland även kallade mördarbakterier. Elva är livshotande sjuka och en äldre kvinna har dött.

På Landskrona lasarett har man ställt in alla planerade operationer efter att fyra patienter som opererades där i förra veckan drabbats av streptokocker. Gunilla Nybell Lindahl är chefsläkare på lasarettet...

– Patienterna vårdas på intensivvårdsavdelning med hög dos antibiotika och är väl omhändertagna, men konsekvenserna för operationsenheten är att eftersom vi tvingats stänga verksamheten tills vidare, blir det många andra patienter som blir drabbade eftersom väntetiderna ökar.

Bakterien det handlar om, streptokock A, är en vanlig bakterie, som bland annat orsakar halsfluss. Men i några fall varje år får bakterien betydligt allvarligare konsekvenser - de förstör muskler och vävnad eller avger så mycket gift att den som drabbats till exempel kan få svårt att andas.

De svårare konsekvenserna av bakterien är ovanliga - det handlar om mindre än 100 fall per år, enligt statsepidemiolog Annika Linde. Men utbrottet i Skåne är allvarligare, säger hon.

– I Skåne är det nu en lite högre andel som har fått det och så har vi haft lite mer ströfall än vanligt i hela Sverige. Så det finns lite mer av allvarliga fall än vad vi såg till exempel förra året, säger Annika Linde.

I Skåne drabbas normalt runt 60 personer per år och för att få bukt med det senaste utbrottet har Smittskydd Skåne gått ut med information till vårdmottagningar och inlett en omfattande kartläggning för att spåra möjliga smittkällor. Gunilla Nybell Lindahl tror att smittkällan i Landskrona kan finnas på sjukhuset.

– Fyra patienter som opererats på samma vecka låter lite allvarligare än en slump, säger Gunilla Nybell Lindahl.

Det är alltså inte vanligt att sådant här sker?

– Det är absolut inte vanligt, säger Gunilla Nybell Lindahl.

Vad det är som gör att streptokock A i vissa fall får så allvarliga konsekvenser är oklart. Om bakterien upptäcks tidigt brukar det räcka med antibiotika som behandling.

– Vi ser inte att det är anledning till oro, vi ser att det är anledning till vaksamhet bland läkare, så att de tittar lite mer, att man är vaksam på patienter med svåra infektionssymptom. Samtidigt vet vi att när våren kommer så börjar det minska. Vi brukar inte heller få några svåra utbrott av det här, utan det rör sig om enstaka individer som kan vara extra sårbara som får så här svåra symptom, säger Annika Linde.

Marcus Eriksson, Ekot
marcus.eriksson@sr.se

Petter Allvin, P4 Malmö
petter.allvin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".