Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialt ansvar inne i kapitalismens högborg

Publicerat måndag 30 april 2012 kl 18.05
Riskkapitalist: Önskar jag hade upptäckt det tidigare
(3:40 min)
1 av 3
Skräddaren Kam Keung Liu, sömmerskan Yin Wing Chung, föreståndaren Brian Ng och skräddarmästare Man Chin Mak på nya skrädderiet Bonham Strand, ett "socialt företag". Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
2 av 3
Brian Ng är föreståndare på Bonham Strand, ett "socialt företag" som anställer äldre skräddare som hotats av arbetslöshet så väl som ungdomar som haft sociala problem. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
3 av 3
Skräddarmästare Man Ching Mak har nästan 50 års erfarenhet som skräddare. Han och andra skräddare hotades av arbetslöshet. Nu jobbar han för "sociala företaget" Bonham Strand, som också anställer ungdomar som haft sociala problem. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio

Ekot har träffat riskkapitalister i ultrakapitalistiska Hongkong som på samma gång vill tjäna pengar och göra något bra för samhället. I skrädderiet Bonham Strand finns skräddare och ungdomar som hotats eller hotas av arbetslöshet.

Skräddarmästaren Man Ching Mak är stolt över sitt arbete och berättar hur han skräddarsytt kostymer också till de största av kroppshyddor. Tack vare det här nystartade företaget har han fått ett fast jobb igen, medan många av hans skräddarkolleger tvingas göra annat eller är arbetslösa.

– När jag jobbar med tyget har jag kundens kroppskonturer i medvetandet och försöker överföra det på kostymen, säger han med stolthet.

Mak är i 60-årsåldern och har hittills tillhört ett utödende släkte Hong Kong-skräddare, berättar chefen Brian M. Det är ett långt steg från storhetstiden som inträffade efter kommunisternas övertagande i Kina.

Många erfarna skräddare flydde från Shanghai och andra städer i Kina till Hong Kong.

Hong Kong-filmen "In the Mood for Love" blev en internationell succé för drygt tio år sedan, och ett viktigt element var de eleganta kostymer och qipao-dräkter som bars av de båda huvudrollsinnehavarna, filmen utspelade sig på 1960-talet när Hong Kong var känt för sitt förstklassiska skrädderi.

Men på senare år har mycket av produktionen förlagts till södra fastlands-Kina, där kostnaderna är mycket lägre, i städer som Shenzhen. Många skräddare, likt Mak, och sömmerskor har blivit arbetslösa.

– Vi startade det här skrädderiet för att vi ville hjälpa dessa åldrande hantverkare, säger Brian Ng.

Förutom att hjälpa åldrande skräddare har de börjat ett projekt att lära upp ungdomar i riskzonen till det här yrket, en del är tidigare narkomaner, andra som har suttit i fängelse, åter andra som inte passat in i Hong Kongs hårda utbildningskonkurrens

Brian Ng och hans skrädderi Bonham Strand backas av riskkapitalister med ett socialt samvete.

Han betonar att det inte handlar om välgörenhet. Kostymerna måste hålla världsklass för att locka kunder, och skrädderiet måste gå med vinst.

En italiensk tygjätte sponsrar projektet. Bonham Strand tar motsvarande 3 400 kronor för en skräddarsydd kostym, som är klar på ett par veckor efter måttagning. Det finns billigare skräddarsydda kostymer att köpa i Hong Kong, men då görs merparten av jobbet i södra fastlands-Kina, och med enklare men inte lika bra metoder, säger Brian Ng.

Han tycker sig se en trend där fler riskkapitalister vill ha en social dimension i sina investeringar, vilken bransch det än gäller. Han säger att det är bra för business att inte bara fokusera på vinst.

På en konferens i Hong Kong för det som kallas "socialt företagande" träffar Ekot en annan riskkapitalist, K O Chia. Han säger att han önskar att han upptäckt socialt företagande - tidigare i sin karriär.

Enligt honom blir det allt mer populärt med socialt företagande där man anlägger ett humanistiskt perspektiv. Men ofta har företagen varit så inställda på enbart ett profitmotiv att de inte vet hur de ska gå tillväga.

Skräddmästaren Man Ching Mak berättar, medan han steg för steg konstruerar en mörk kostymjacka, att han skulle vilja skriva en bok om allt han lärt sig genom decennierna som Hong Kong-skräddare, en bok där han kan dela med sig av sina kunskaper till kommande generationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".