Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyrt doktorandprogram i försvaret dåligt utnyttjat

Publicerat onsdag 2 maj 2012 kl 03.00
Två av fjorton doktorerade kvar i försvaret
(2:11 min)
Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Försvarsmaktens doktorandprogram har kostat 220 miljoner kronor, men försvaret har knappt utnyttjat de doktorerades kunskaper och utbildningen har inte heller varit någon karriärhjälp för dem som gått igenom programmet, visar en rapport från Försvarsmakten.

– Ja, det är korrekt. Vi har inte tagit till vara på resultatet av doktorandutbildningen. säger Mats Olofsson. Försvarsmaktens förskningschef. Det har varit en svårighet att riktigt förstå hos många av dem som suttit i personalplanerande roller värdet av den kombinerade bakgrunden att vara officerare med forskarutbildning.

Försvarsmakten ansåg för drygt 20 år sedan att den borde ha nytta av officerare som doktorerat för olika uppgifter och sen 1992 har ungefär 40 personer börjat på försvarets doktorandprogram och14 tagit examen.

Men bara två av de doktorerade arbetar kvar inom Försvarsmakten. Resten har gått i pension, bytt till civilt arbete, eller - i tre fall - stannat på Försvarshögskolan där en del av utbildningen sker.

Med tanke på att programmet kostat 220 miljoner sen starten ifrågasätter rapportförfattarna ekonomin i satsningen. Överste Mats Olofsson menar att det mesta förklaras av lönekostnader som försvaret ändå skulle stått för, men ser ändå problem.

– Men visst är det så att man kan tycka att return of investment inte varit tillräckligt stor om man inte har dem arbetande inne i försvarsmakten.

Men enligt rapporten kan det knappast beskrivas som ekonomiskt försvarbart. Håller du med om det?

– En del av de som har genomgått programmet och hoppat av och gått till näringslivet eller över till annan förvaltning - är det då misslyckanden? Ur samhällsperspektiv vill jag inte se det så, men för försvarsmakten kunde man säga att man kunde kanske använt pengarna på annat sätt, säger Mats Olofsson. 

De som gått programmet har i praktiken delat tiden mellan Försvarshögskolan och någon annan högskola och klagar på att forskningsmiljön varit dålig. Dessutom så har inte en doktorstiteln varit någon hjälp i den militära karriären.

Överstelöjtnant Per-Arne Persson kände sig som en udda fågel när han doktorerat vid Linköpings universitet:

– Jag var doktor i Linköping, men när jag sa att jag var doktor i Enköping så tittade de på mig och undrade vad jag egentligen var för en figur. Det tog två, tre år innan jag kände att jag hade fått den legitimiteten som jag hade önskat från början.

Försvarsmakten avvaktar efter rapporten med att ta in några fler egenfinansierade doktorander. Och för att dra nytta av dem som går mot examen så har nu särskilda tjänster för doktorerade skapats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".