Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag: Svårare att sänka ersättning till offer

Publicerat onsdag 2 maj 2012 kl 17.01
Ask: "Nu får vi se vad remissinstanserna tycker"
(1:37 min)
Utredare justitierådet Severin Blomstrand och utredningssekreterare Boel Oldenstedt står bakom Brottskadeutredningen som presenterades i dag. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Brottsoffermyndighetens möjlighet att sänka ersättningen till brottsoffer som fastställts av domstol ska begränsas. Det visar en statlig utredning som letts av justitierådet Severin Blomstrand och som lades fram på onsdagen.

– Vi föreslår regler som gör att Brottsoffermyndigheten i större utsträckning än nu blir skyldig att följa vad domstol beslutar om när det gäller skadestånd, säger Severin Blomstrand.

Det är sällan våldsbrottslingar kan betala skadestånd till sina offer. Då betalas istället skadeståndet av brottsoffrets försäkringsbolag eller av staten via Brottsoffermyndigheten.

I dag händer det att Brottsoffermyndigheten kommer fram till lägre skadestånd än vad som domstolen fastställt, vilket har upprört många brottsoffer.

Såhär sa justitieministern Beatrice Ask när hon tog emot utredningen i dag.

– Möjligheten för Brottsoffermyndigheten att göra en annan bedömning än domstolen minskar radikalt. Nu får vi se vad remissinstanserna tycker om de här förslagen, det är helt ny brottsskadelag som föreslås. Sen får vi se vad vi kan lägga fram. Men det är viktiga synpunkter som kommer fram.

Ett förslag som utredningen undersökt har gällt om brottsoffret skulle kunna vända sig till myndigheten direkt för att få ut sin ersättning. Men det säger utredningen nej till, med hänvisning till att de flesta har överfallsförsäkring i sin hemförsäkring och att den i så fall skulle försvinna.

Brottsofferjourernas riskförbund är kritisk till detta.

– Det är en halvmesyr eftersom man inte går steget fullt ut, som man har övervägt att göra. Nämligen att helt säga: lugn vi tar över ansvaret, staten alltså, säger förbundets ordförande Sven Erik Alhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".