Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sarkozys sista chans att vända läget

Uppdaterat onsdag 2 maj 2012 kl 23.11
Publicerat onsdag 2 maj 2012 kl 19.36
François Hollande och Nicolas Sarkozy inför den enda tv-sända debatten i presidentvalet. Foto: Patrick Kovarik/Scanpix.

Runt 20 miljoner fransmän väntas bänka sig framför tv:n på onsdagskvällen för att se valkampanjens enda tv-debatt mellan presidentkandidaterna Nicolas Sarkozy och François Hollande.

I dagar hade det mätts bordslängd, stolshöjd och rumstemperatur i den studio där presidentkandidaterna François Hollande och Nicolas Sarkozy skulle drabba samman på onsdagskvällen. Allt var minutiöst förberett.

Runt 20 miljoner fransmän troddes ha bänkat sig framför tv:n och det gällde för de båda kombattanterna att göra ett förtroendeingivande intryck. Många av väljarna bestämmer sig i allra sista stund och debatten är särskilt viktig för den sittande presidenten Nicolas Sarkozy, från högerpartiet UMP.

Jobb och tillväxt var frågor som kom upp tidigt i debatten, och sifferexercis om arbetslöshetssiffrorna kom att ta en del av utrymmet.

Alla opinionsmätningar visar att socialisten Hollande ligger hästlängder före inför valet på söndag, som mer eller mindre blivit en folkomröstning om den impopuläre Sarkozy.

Båda sidor har förnekat att deras kandidat coachats inför debatten. För Sarkozy har siktet varit inställt på Hollandes brist på ministererfarenhet och på att utmåla hans ekonomiska politik som en fara för fransk ekonomi.

Sarkozy är känd som en fighter och är den som har mest att vinna på en väl genomförd debatt. Frågan är om avståndet till Hollande är för stort att ta in.

Hollande, å sin sida, har under valrörelsen kunnat plocka poäng på missnöjet med Sarkozy. Hans vallöften, bland annat om jobb och skola, har inte nagelfarits alltför hårt och han har kunnat jobba på att bli mer och mer presidentlik.

Hollande tycktes lugn inför kraftmötet och avslöjade i förväg var han tänkte sätta in stöten:

– Den enda fråga som egentligen behöver ställas är: Vill fransmännen ha samma politik som misslyckats de senaste fem åren, med stigande arbetslöshet, svag tillväxt, skulder och underskott?

Hollande var den av de två kandidaterna som verkade mest säker och avslappnad inledningsvis, enligt Reuters.

Han sade att hans mål var att bli en rättvisans och enighetens president och kritiserade Sarkozy för att ha splittrat det franska folket och för att använda den ekonomiska krisen som en ursäkt för sina ouppfyllda löften.

– Med dig är det väldigt enkelt: det är aldrig ditt fel, sade Hollande.

Sarkozy å sin tur anklagade rivalen vid upprepade tillfällen för att ljuga om ekonomiska siffror och påpekade att enighet är lätt att tala om, men att det måste genomdrivas i praktiken.

– Exemplet vi vill följa är Tyskland, inte Spanien eller Grekland, sade Sarkozy.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".