Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad avlyssning oroar advokater

Uppdaterat torsdag 3 maj 2012 kl 17.27
Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 12.21
"Oroande ur advokatperspektiv"
(0:54 min)
Polisens avlyssning av brottslingar ökar vilket oroar advokater. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Polisens hemliga avlyssning av brottslingar har ökat under de senaste tio åren. I och med detta befarar advokatsamfundet att känsliga samtal kan bli avlyssnade mellan försvarsadvokater och deras klienter.

I Sverige finns en princip inom rättsväsendet att den som är misstänkt för brott har rätt att tala med sin advokat utan att bli avlyssnad. Men nu befarar Sveriges advokatsamfund att det finns en risk att advokater avlyssnas under känsliga samtal med sina klienter.

I en rapport som TT tagit del av från Säkerhets- och Integritetsskyddnämnden tas detta problem upp.  I rapporten framkommer att endast en av fem polismyndigheter tar reda på om personen som ska avlyssnas har en advokat innan man sätter i gång med avlyssningen.

Polismyndigheterna har dessutom olika sätt att hantera och dokumentera avlyssningen. Ibland dokumenterar de inte all avlyssning och det försvårar kontrollen i efterhand.

Advokatsamfundet som yttrat sig om rapporten, understryker att kontrollen måste förstärkas för att skydda den enskildes rättssäkerhet.

Anne Ramberg, generalsekreterareför Advokatsamfundet, befarar att advokater avlyssnas och påpekar att insynen omkring avlyssnade samtal är obefintlig. Hon säger till TT att principen om skyddade försvarssamtal under inga omständigheter får sättas ur spel och att det är ytterst tveksamt om reglerna alltid följs i verkligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".