Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mörkt för flyget – miljardförlust för SAS

Publicerat torsdag 3 maj 2012 kl 16.24
Det ser mörkt ut för flyget och för SAS. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Det har kommit flera besked i dag som visar att flygindustrin, och särskilt den europeiska, är illa ute. Ett mindre flygbolag gick i konkurs i dag och både tyska Lufthansa och skandinaviska SAS, som gick med 1,1 miljard i förlust första kvartalet, har aviserat fortsatta nedskärningar.

Och SAS-facken fick beröm i dag av SAS vd Rickard Gustafson:

– SAS fackliga företrädare och medarbetare fortsätter att uppvisa en stor förändringsvilja för att skapa konkurrenskraftiga förutsättningar för bolaget, sade han.

Skandinaviska SAS har fått känna av turbulensen när skuldkrisen i Europa slår mot europeisk flygindustri.

Passagerarna avstår från resor eller väljer det billigare alternativet och när affärsresenärerna också väljer lågt pris före komfort då faller intäkterna.

Höga priser på flygfotogen gör inte saken bättre.

I dag har lilla danska flygbolaget Cimber Sterling begärts i konkurs. Alla flygningar med bolaget är inställda från och med i dag.

Cimber Sterling hette tidigare Cimber Air men bytte namn då man köpte upp de resterande delarna av det konkursdrabbade flygbolaget Sterling Airlines.

Och stora tyska Lufthansa planerar att minska antalet anställda med 3 500 de närmaste åren i ett omfattande nedskärningsprogram.

De jobb som försvinner är administrativa, och målet är att minska de administrativa kostnaderna med 25 procent.

I går rapporterade Lufthansa en förlust det första kvartalet på 397 miljoner euro, 3,5 miljarder kronor ungefär. Samma kvartal 2011 var förlusten ännu större, 507 miljoner euro.

Flygindustrins branschorganisation Iata beräknade i sitt senaste rapport från i slutat av april att flygindustrin kommer att få det svårt att nå lönsamhet och särskilt dom europeiska bolagen har det extra tufft.

Den sammanlagda förlusten räknas i miljarder kronor i år, i huvudsak på grund av pressade priser och höga bränslekostnader. Mer än en tredjedel av ett flygbolags kostnader ligger på bränslet.

Även den "arabiska våren" och jordbävningen och tsunamin i Japan har drastiskt minskat flygresandet i de regionerna av världen förra året.

På det hela taget en turbulent tid för flygindustrin alltså. Men SAS vd Rickard Gustafson försökte ändå spana efter ljusglimtar:

– Vi öppnar 28 stycken nya destinationer under sommarprogrammet 2012. Men som alltid är vårt program dimensionerat för affärsresenärer men kompletterat med attraktiva tidtabeller och destinationer även för fritidsresande, sade han.

SAS aktie föll kraftigt på börsen på torsdagen.

Faktaruta: SAS delår i siffror

                                        Kvartal 1, 2012                   Kvartal 1, 2011     

Omsättning                        9 591                                    9 313              
Rörelseresultat                    -867                                      -408               
Resultat före skatt             -1 132                                      -558               
Resultat efter skatt              -729                                       -373                
Resultat per aktie              -2:22 kronor                       -1:13 kronor        (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".