Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny svår rättegångsdag för Utöya-anhöriga

Uppdaterat fredag 4 maj 2012 kl 13.15
Publicerat fredag 4 maj 2012 kl 09.30
Viktigt få veta om de döda hann lida
(2:22 min)
Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Fredagen blev ännu en svår dag för efterlevande och överlevande i Breivikrättegången i Oslo. I dag redovisades obduktionsprotokollen för de 69 personer som Anders Behring Breivik mördade på Utöya. Många unga syskon satt på åhörarplatserna.

Bara listan över fredagens obduktionsrapport gav en fasansfull inblick i Breiviks massmord.

– Bland det svåraste och tuffaste i hela rättegången kommer nu, sade NRK:s reportrar på plats om den mängd obduktionsprotokoll som skulle presenteras.

Bara under fredagen gick man igenom nio obduktioner. Varje offer fick också ett slags minnesord i rätten. Bilder på offren som tagits före de mördades visades, och man berättade om personernas liv.

Många i rättssalen grät.

Ett av de första offren vid kafébyggnaden var 30-årige Snorre Haller, AUF-medlem och fackföreningsaktiv. Han hade hållit föredrag på Utöya men blev kvar eftersom hans flickvän var med på lägret.

Flickvännen, 22-åriga Renate Tårnes såg pojkvännen skjutas ner och sprang och gömde sig på toaletten i kafébyggnaden.

Medan Breivik mördade hennes kamrater utanför ringde hon förtvivlade telefonsamtal till polisen från toalettbåset. Samtalen spelades upp för rätten under en av de första rättegångsdagarna.

De allra första offren var de vuxna i öns lägerledning – AUF-lägrets vaktchef, polismannen Trond Berntsen, 51, öns husmor Monica Bösei, 45, och vaktmannen Rune Havdal, 43.

Nästa offer var 43-åriga Hanne Anette Balch Fjalestad. Hon hade ställt upp som frivillig ungdomsledare under sommarlägret. Det är hon som ställde sig mellan Breivik och ungdomarna framför caféhuset. Vittnen har berättat att hon gick mot Breivik för att stoppa honom. Breivik sköt ner henne med tre skott.

Sedan sjönk åldrarna på mordoffren raskt. 30 år, 25 år, 17, 16. Dagens sista obduktionsrapport: En flicka på endast 15 år. Hon blev ett av Breiviks yngsta offer på ön. Hon hette Birgitte och var på Utöya för andra gången. Hon gillade musik, spelade piano och hade börjat planera för framtiden.

Inför dagens förhandling hade en docka i naturlig storlek placerats i rätten, rätt framför Breiviks sittplats, för att expertvittnen bättre ska kunna påvisa skottskador.

Vid lunchtid avslutades den tolfte dagens förhandlingar. Redovisningen av de övriga 60 offrens obduktionsrapporter fortsätter under hela nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".