Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Insektsnät på odling stoppar genförändrad pollen

Publicerat fredag 4 maj 2012 kl 12.26
"Mer eller mindre nolltolerans"
(2:12 min)
Krav på insektsnät över GMO-gröda. Foto: Paolo Giovannini/Scanpix.

En dom i EU-domstolen har lett till att myndigheter och växtforskare i hela EU grubblar på hur man i fortsättningen ska bedriva fältförsök med genändrade grödor. Det började med ett fynd av pollen från genändrad majs i tysk honung och resultatet kan bli att alla provfält måste täckas med insektsnät, så att inte bin och andra insekter ska sprida pollenet.

– De flesta grödor som är ute i fältförsök i år har inga blommor. De arter som har blommor har vi satt extra åtgärder på, som att det till exempel måste läggas insektsnät över fälten så att inga bin kommer in, säger Helene Ström, handläggare på Jordbruksverket.

Domen kom i september i fjol och tar inte ställning till säkerheten med genändrade grödor. Men den ger i grova drag rätt till en tysk biodlare, som stämde delstaten Bayern sedan han fått pollen från genändrad majs i sin honung.

I motiveringen skriver EU-domstolen att pollen i det här sammanhanget måste anses som en ingrediens i honung. Och ska honungen få säljas, måste ingredienser vara godkända som livsmedel, vilket detta pollen från genändrad majs inte är.

– De flesta grödor vi har ute i fältförsök har ju naturligtvis inte ett sådant tillstånd. Så det innebär ju att det blir mer eller mindre nolltolerans för det pollenet i honungen.

Nu funderar både myndigheter och forskare på konsekvenserna ute på försöksfälten.

Motståndet i EU mot genändrade växter fick i januari den tyska kemiföretaget BASF att avbryta alla sina försök i Europa med den antibiotikaresistenta potatissorten Amflora.

Professor Sten Stymne vid Sveriges Lantbruksuniversitet har fått tillstånd för ett nytt fältförsök med en genändrad kålsort, som han hoppas kan bli råvara för smörjolja. Men han tror att projektet kommer att flyttas utanför Europa.

– I år så får vi antagligen breda ut ett insektsnät över hela odlingen. Det går i år, men nästa år gäller det flera hektar odlingsmark och då blir det omöjligt att dra över insektsnät. Så antagligen får vi lämna försöksodlingarna i Europa och ha dem i USA, Brasilien och Australien istället, säger Sten Stymne, professor i växtförädling vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".