Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Kandidaternas vallöften håller inte ekonomiskt"

Publicerat lördag 5 maj 2012 kl 11.56
Ekonom: Frankrike måste satsa tillsammans med EU
(2:30 min)
1 av 2
2 av 2
Franska socialistpartiets kandidat Francois Hollande. Foto: Christophe Ena/Scanpix.

I morgon avgörs presidentvalet i Frankrike. Socialistpartiets kandidat Francois Hollande har betonat att hans reformer är finansierade men granskningar visar att Hollandes vallöften inte går ihop ekonomiskt. Något han verkar ha gemensamt med sin motkandidat, sittande president Nicolas Sarkozy.

Det saknas pengar för att kunna anställa 60 000 nya lärare, för att höja minimilönerna och sänka el- och bensinpriser. Francois Hollande har understrukit att alla hans reformer är finansierade, men enligt granskningar gjorda av tankesmedjan L'Institut Montaigne så saknas fyra miljarder euro, det vill säga nästan 40 miljarder kronor. Hollande hoppas få in ytterligare 44,5 miljarder euro på höjda skatter, men det är en glädjekalkyl, påstås det.

På samma sätt visar dechiffreringen av Nicolas Sarkozys valförslag, att han går än mer back. Han vill till skillnad från Hollande snarare spara sig ur krisen, men saknar åtta miljarder euro för att kunna genomföra sin politik. Båda överskattar också med råge Frankrikes tillväxt, när de talar om två till två och en halv procent nästa år, enligt tankesmedjan.

Europas regeringar följer nu noga vem som väljs till Frankrikes president och tycks redan ha tagit in att han kan komma att heta Francois Hollande. På flera håll har Hollandes krav på en tillväxtpakt börjat diskuteras. Förutom att vilja omförhandla EU:s finanspakt anser Francois Hollande också att de skuldtyngda euroländerna inte bara kan spara sig ur krisen, utan även måste få stimulera ekonomin.

Ekonomen Jacques Attali, känd dels som rådgivare åt president Mitterand, dels för att ha lett en reformgrupp under president Sarkozy, säger att om Frankrikes statsskuld skulle passera 90 procent av BNP så blir det okontrollerbart.

Jacques Attali anser att Frankrikes kommande president måste satsa på tre saker: Konkurrenskraft, social rättvisa och stora investeringar. Och att detta måste ske tillsammans med EU. Utan ett federalt Europa överlever inte euron och federalism är enda vägen för att få tillväxt, menar han.

Enligt Attali är det bara Francois Hollande som talar om dessa tre nyckelord. Hollande driver EU framför sig. Men kanske är det ett utslag av fransk arrogans eller övermod, när Attali hävdar att Frankrike kommer att bli mäktigast i Europa och att Frankrike har en ljusare framtid än Tyskland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".