Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Statliga Swedfund kränker arbetsrätten

Publicerat fredag 11 maj 2012 kl 05.33
Sex bolag betalar ut lägre löner än minimilönen
(2:16 min)
Etanolinvesteringer i Sierra Leone drabbar byborna Woreh Yeama. Foto: Anna-Klara Bankel/Sveriges Radio.

Flera av det statliga riskkapitalbolaget Swedfunds bolag bryter mot arbetsrätten i de länder där de verkar. Uppgifterna kommer från bolagen själva. Swedfunds vd Anders Craft tycker att deras bolag kan förbättra sig på en rad områden.

– Framför allt så tycker jag att det gäller på miljösidan och alltifrån att man inte ska sparka kvinnor som blir gravida till att lönerna ska vara schyssta och ocskå utdelas efter hur duktig personalen är.

Swedfund ska investera i företag i utvecklingsländer men bolaget har de senaste åren råkat i blåsväder flera gånger. Bland annat genom att investera i fonder i skatteparadis.

Och senaste kunde Ekot berätta att Swedfund i Sierra Leone anklagats för så kallad ”land grabbing”, vilket innebär att utländska företag och stater kommer över stora arealer jordbruksmark.

I Swedfunds hållbarhetsredovisning för i fjol där man redovisar hur bolag som man äger aktier i hanterar mänskliga rättigheter och andra sociala frågor visar det sig att allt flera av de 38 bolag som Swedfund äger aktier i själva uppgett att man inte följer de lagar som gäller anställdas rättigheter.

Exempelvis följer inte fem bolag inhemska lagar som reglerar arbetstider, och sex bolag betalar ut lägre löner än minimilönen i det land som de verkar i. Dessutom har två av bolagen inte svarat på om de använder sig utav barnarbetare eller inte.

När Swedfunds portföljbolag tillfrågades året innan uppgav alla bolag att de följer alla de här lagarna. Trots de allvarliga uppgifterna om att man inte följer gällande arbetsrättslagstiftningen har Swedfund inte granskat bolagens svar särskilt, utan bara deras finansiella rapportering. Swedfund tänker inte sälja sina aktier i de bolag som bryter mot lagarna utan hävdar att man jobbar för att hjälpa bolagen.

– Det som sker nu är att man plockar in de här frågeformulären och sen sker det löpande att man åker ut och diskuterar med företagen. Och här prioriterar vi då dem bolagen som verkligen behöver lite stöd, säger vd:n Anders Craft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".