Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Klimatsmart nötkött kan snart finnas i butiken

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 06.15
Producenten måste uppfylla 15 regler
(1:55 min)
Svenskarna äter cirka 85 kilo kött per person och år, och 25 kilo utgörs av nötkött. Foto: Thomas Winje Øijord/Scanpix.

Köttproduktion leder till stora utsläpp av växthusgaser som påverkar klimatet negativt. Det ska förhoppningsvis en klimatmärkning av nötkött motverka.

– Det kommer behövas många metoder för att minska utsläppen av växthusgaser från köttproduktion och det här är bara en av metoderna. Det kommer behövas fler, säger Christel Cederberg, klimatforskare på Institutet för Livsmedel och Bioteknik, SIK.

Traditionell produktion av kött påverkar miljön negativt. Det klimatsmarta nötkött som nu ska nå de svenska konsumenterna ingår i ett projekt som finansieras huvudsakligen av Jordbruksverket.

20-25 procent av utsläppen av växthusgaser i landet kommer från maten. Regeringen anser det vara angeläget att snabbt få ner utsläppen av klimatgaser och ett sätt är att klimatmärka maten.

Enligt en undersökning från Naturvårdsverket som gjordes september 2009, tycker hela 92 procent av de svenska konsumenterna att det vore bra med en klimatmärkning på varor och tjänster.

Svenskarna äter cirka 85 kilo kött per person och år, och 25 kilo utgörs av nötkött. Det finns redan klimatcertiferat griskött i handeln, men nötkött har hittills inte gått att köpa miljö- och klimatmärkt.

Även om klimatmärkt nötkött snart kommer finnas i vissa butikshyllor, så lär inte särskilt många konsumenter få se skymten av det. Hittills har enbart en av landets köttproducenter, på Gotland, valt att förändra sin produktion för att kunna klimatcertifiera sitt nöttkött. Det krävs nämligen en hel del förändringar för att köttet ska anses uppfylla klimatkraven.

Anna Richert är klimatexpert på Svenskt Sigill, en kontrollmärkning för svensk mat och blommor. Bolaget är ett dotterbolag till Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

– Det är 15 skarpa regler som producenten måste uppfylla. Bland annat vilket foder djuren får äta, att man hushållar med kväve i produktionen och att djuren ska vara friska och i rätt ålder när de slaktas, säger Anna Richert.

Blir det dyrare att producera kött på det här sättet?

– Ja, det bli dyrare.

Även i konsumentledet?

– Det vet vi inte i dag, eftersom vi inte vet hur marknaden kommer att utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".