Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Multiresistenta bakterier ökar kraftigt i Sverige

Uppdaterat tisdag 8 maj 2012 kl 12.30
Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 06.00
Två av tre som drabbas av ESBL är kvinnor
(2:07 min)
1 av 2
Tarmbakterien E.coli och en odling MRSA. Foto: Manfred Rohde, Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung, HZI/Håkan Lindgren/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Multiresistenta bakterier

Antalet fall där vanliga sjukdomar som urinvägsinfektion inte längre går att behandla med vanlig antibiotika ökar kraftigt. I fjol rapporterades 5 666 personer bära på ESBL, ett enzym som bryter ner antibiotika. Hela 14 procent fler än året innan.

Det här kan få långtgående konsekvenser för sjukvården och patienterna, säger Olle Aspevall, överläkare på Smittskyddsinstitutet:

– Det kan bli så att en vanlig blåskatarr måste behandlas med intravenösa antibiotika, det vill säga få injektioner varje dag och därför måste komma till sjukhuset varje dag, istället för att få tabletter.

ESBL är ett enzym som förstör flera stora grupper av antibiotika. Och det är tarmbakterier som Klebsiella pneumoniae och E.coli, som själva bildar enzymet. Eftersom antibiotika är det effektivaste sättet vi har att bekämpa bakteriesjukdomar är det här mycket allvarligt för människor. Två av tre som drabbas av ESBL är kvinnor. Anledningen är att tarmbakterierna ofta ger urinvägsinfektioner, och att det är vanligare hos kvinnor än hos män.

I andra Europeiska länder har problemen redan blivit mycket mer komplicerade än här, berättar Smittskyddsinstitutets Olle Aspevall.

– Det finns ESBL carba som är ännu mer resistenta och multiresistenta, där man har sett stora problem med att de bakterierna har spridits på sjukhus i Grekland och Italien. Där har man fått gå över från att isolera patienter som är smittade till att man får ge enkelrum till patienter som inte har några resistenta bakterier, för att skydda dem från smitta.

Men det är inte bara ESBL som ökar. Enligt Smittskyddsinstitutet årsstatistik för 2011 ökade även den antibiotikaresistenta MRSA. I fjol registrerades 1 884 fall. Och det mest otippade var att de flesta som fick smittan, som tidigare kallats för sjukhussjukan, inte fick den i sjukvården utan ute i det vanliga samhället.

– Vi vet inte riktigt varför de har ökat men det har ökat på många ställen i världen och det har kommit nya MRSA-stammar som kallas för community aquired, det vill säga samhällsförvärvade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".