Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Konjunkturen tappar fart i dyster SEB-rapport

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 15.29
"Det finns utrymme att spendera mer"
(2:06 min)
SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Världsekonomin har tappat en del av sin styrfart under våren och tillväxten är sårbar för bakslag, skriver bankkoncernen SEB:s ekonomer i en ny konjunkturrapport, Nordic Outlook.

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) bedöms växa med 0,7 procent i år och 1,9 procent 2013. Arbetslösheten beräknas stiga från 7,5 procent i år till 7,9 procent nästa år medan inflationen, enligt måttet KPI, väntas ligga på 1,2 procent båda åren.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist vill att regeringen gör mer:

– Situationen för Grekland är ju ytterst bekymmersam och jag ser ytterligare politiska problem. Och tittar man på hur det ser ut just nu så känns det som att vi är vi på väg mot någon form av eurouträde för Grekland. Vad gäller Spanien så räknar vi med att det kommer att komma ett stödlån, man måste räta upp banksystemet och det tror vi kommer att komma inom de närmaste en till två månaderna.

Vilka blir konsekvenserna för euroländerna om Grekland lämnar?

– Jag tror att de blir ganska små för det finns många som pratar om att det kanske är den enda utvägen nu för Grekland, så jag tror många är förberedda. Det vi är rädda för är att om Grekland är första dominobrickan att det blir fler länder som Spanien och Portugal som inte heller klarar av den här situationen, säger han.

Regeringen bedriver en stram finanspolitik, kanske onödigt stram, och när lågkonjunkturen består, med låg tillväxt och växande arbetslöshet, borde den vara beredd att gasa på mer.

Samma resonemang kan läggas på penningpolitiken, som Riksbanken ansvarar för. Gasa på i det sammanhanget betyder att Riksbanken borde sänka räntan mer. Inflationen i Sverige är låg, kring 1,5 procent, under inflationsmålet 2 procent.

Men bankens ekonomer anser alltså att det är regeringens ansvar att lyfta den svenska tillväxten, och inte i första hand Riksbankens.

– Vi tycker att regeringen för en onödigt stram politik. Det finns utrymme att spendera mer pengar, säger Bergqvist som räknar med att det finns ett utrymme för olika typer av stimulansåtgärder på ytterligare 40 miljarder kronor under en tvåårsperiod.

En onödigt stram finanspolitik håller tillbaka tillväxten. Reallöneökningar på 1 till 1,5 procent ger hushållen köpkraft medan företagens starka balansräkningar skapar investeringskraft, men oron i Europa dämpar utsikterna, enligt SEB.

För euroländerna väntas krympande ekonomier i år men nästa år svingar det tillbaka till tillväxt igen.

Men hur det ska gå för Grekland  är osäkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".