Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förundersökning om Serafen-affären

Uppdaterat tisdag 8 maj 2012 kl 17.29
Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 16.01
"Det finns anledning att titta närmare på vad som utspelat sig"
(1:13 min)
Serafens husläkarmottagning i Stockholm.

Chefsåklagare Alf Johansson vid riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning med anledning av försäljningen av vårdcentralen Serafen i Stockholm. Brottsmisstanken är grov trolöshet mot huvudman.

– Dels är det underlaget som jag har tagit del av från Stockholms läns landsting. Sedan har jag också tagit del av massmediauppgifter som gör att jag har ansett att det finns anledning att titta närmare på vad som har utspelat sig, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Det var i december 2007 som landstinget i Stockholm sålde vårdcentralen Serafen till sex läkare som jobbade där för knappt 700 000 kronor.

Fyra år senare sålde läkarna i sin tur vidare vårdcentralen för, enligt uppgifter till Ekot, runt 20 miljoner kronor.

Försäljningen har varit mycket omstridd och häromveckan började landstinget att undersöka om det i efterhand går att få tillbaka mer pengar för vårdcentralen, ett arbete som fortfarande pågår.

I januari i år lämnade Vänsterpartiet in en polisanmälan. I dag kom beslutet från riksenheten mot korruption, förundersökning inleds. Alf Johansson igen.

 – Vi kommer att hålla en del förhör för att skaffa oss mer kännedom om vad som har förevarit, säger Alf Johansson.

Brottsmisstanken är grov trolöshet mot huvudman, men i dag finns ingen misstänkt person, säger Alf Johansson.

Det moderata landstingsrådet i Stockholm Torbjörn Rosdahl låter via sin pressekreterare hälsa att han välkomnar utredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".