Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

KU-förhör om övervakning vid USA:s ambassad

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 18.28
"Informationen har inte ställts samman"
(1:59 min)
Statsminister Fredrik Reinfeldt i 2:a kammarsalen i Riksdagshuset där han fick frågor från KU om övervakningen kring USA:s ambassad i Stockholm. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Svenska myndigheter kände delvis till den övervakning som USA:s ambassad bedrev i Sverige fram till dess den avslöjades i november 2010. Det framkommer av delvis hemligstämplade uppgifter till riksdagens konstitutionsutskott. Men ingen såg helhetsbilden.

– Man har haft viss kunskap på lite olika myndigheter. Men informationen har inte ställts samman och har inte gått till regeringen, säger KU:s ordförande Peter Eriksson.

Men uppfattar du att någon haft full kunskap om vad det handlade om för verksamhet?

– Nej, det verkar inte vara så.

Vilka myndigheter pratar vi om?

– Det är lite grann de frågorna som måste sekretessbeläggas i det här, säger han.

Det var i Norge som det först avslöjades att anställda vid USA:s ambassad bedrivit spaning mot personer utanför ambassaden. I Sverige gav regeringen beskedet att den inte hade känt till övervakningen. Inte heller svenska myndigheter skulle ha gjort det - allt medan USA:s representanter sa att svenska myndigheter fått information.

Socialdemokraten Hans Ekström har samma bild som Peter Eriksson - att ingen myndighet hade full kunskap om vad de amerikanska tjänstemännen sysslade med.

Men de pekar samtidigt på att regeringen nu borde se över arbetet så att man inte missar den här typen av spridd information i framtiden.

– Regeringen borde kunna ta tag i frågan genom att skärpa regelverket och se till att inte den här typen av viktig kunskap undgår regeringen när den finns ute hos myndigheterna, säger Peter Eriksson.

Fredrik Reinfeldt som frågades ut i KU i dag, gav inte något rakt besked om ifall regeringen ändrat några rutiner så att sådan här spridd information inte missas igen.

– Det förekommer ofta en diskussion om var finns kunskap mellan självständiga myndigheter och var finns kunskaper i regeringskansliet. Det är också den instruktion vi ger - att man ska samverka med varandra, säger Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt höll vid utfrågningen fast vid att regeringen inte kände till något förrän informationen kom från Norge. Regeringen inledde en utredning om vad som hänt så fort den fick uppgifterna, men lade ner den när en rättslig förundersökning inleddes - en utredning som lades ner efter några månader.

Reinfeldt ser ingen anledning att nu göra mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".