Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fredsprocessen lidande i ny israelisk koalition

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 18.53
Bredaste koalitionen i Israels historia
(2:03 min)
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, till vänster, och Kadimaledaren Shaul Mofaz skakar hand. Foto: Sebastian Scheiner/Scanpix.

I en överraskanade helomvändning, har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu bildat en ny regeringskoalition med mittenpartiet Kadima. Nya vice-premiärministern Shaul Mofaz har öppet kallat Osloavtalet Israels största misstag någonsin.

Netanyahu stärker nu sin ställning för att stå emot omvärldens påtryckningar vad gäller fredsprocessen med palestinierna och Israels eventuella planer på en attack mot Iran.

Så sent som i gårkväll hade Netanyahu begärt nyval, också det i syfte att stärka sin ställning, eftersom hans popularitetssiffror just nu är på topp. Men samtidigt som parlamentet Knesset diskuterade nyval, satt Netnayhau och Kadimaledaren Shaul Mofaz i hemliga överläggningar. Det överraskande resultatet är att Mofaz, som för bara ett par månader sedan kallade Netanyahu lögnare, nu blir vice-premiärminister.

Med Kadima blir Israels regeringskoalition en av de bredaste i Israels historia, vilket stärker Israels möjligheter att stå emot påtryckningar från till exempel Europa och USA.

Shaul Mofaz föddes i Iran 1948 och kom till Israel som nioåring. Han var en av de första israeliska politiker att öppet ventilera tankarna på en möjlig israelisk attack mot Irans kärnenergianläggningar. Åsikterna går nu isär bland israeliska bedömare om den nya samlingsregeringen ökar risken för en attack mot Iran eller inte. Det finns vissa rykten om att Israel har planer på ett anfall i oktober mitt under den amerikanska presidentvalskampanjen.

Men att den avsomnade fredsprocessen blir lidande, däremot, tycks det inte råda någon tvekan om. Netanyahu har hörts skryta om att det var han som satte stopp för Oslofredsprocessen och Shaul Mofaz har öppet kallat Osloavtalet Israels största misstag någonsin.

En faktor som sannolikt bidragit till närmandet mellan Mofaz och Netanyahu är att Mofaz nyligen vann över Tzipi Livni i Kadimas interna partiledarval. När Livni var partiledare vägrade hon ingå i Netanyahus regering. Bland annat på grund av fredsprocessen. Livni hör till de israeler som anser att israel inte kan överleva som judisk och demokratisk stat utan en tvåstatslösning - alternativet är apartheid. Benjamin Netnayhau och Shaul Mofaz ingår inte i det lägret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".