Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny kritik mot Swedfunds hantering av bistånd

Publicerat torsdag 10 maj 2012 kl 07.30
"Skatteplaneringen bygger på skatteparadis"
(2:50 min)
Swedfund anklagas för att placera pengar i skatteparadis. Här en stand på Caymanöarna. Foto: Brennan Linsley/Scanpix.

Regeringen gör för lite för att stoppa kapitalflykten från länder man investerar bistånd i, och det statliga bolaget Swedfunds investeringar i skatteparadis hindrar ekonomisk utveckling. Det menar en rad utvecklingsorganisationer i en rapport som presenteras i dag.

– Skatteparadisen är ett enormt hinder för utveckling. Utvecklingsländerna förlorar i dag summor många gånger större än världens samlade bistånd till följd av företagens skatteflykt och skatteplanering, säger Annika Jacobson, som är kampanjchef på Action aid.

– En stor del av den här skatteplaneringen bygger på skatteparadis. Du kan föra över vinsten dit och inte redovisa dina kostnader och vinster öppet.

Action aid, Rädda barnen, Svenska kyrkan och en rad andra utvecklingsaktörer står bakom granskningen av regeringens politik för global utveckling, där biståndsorganet Swedfund återigen kritiseras.

Nyligen kunde Ekot berätta om hur bolagets investering i Sierra Leone orsakat hunger och vattenbrist bland fattiga jordbrukare. Nu handlar det om att Swedfund ofta investerar i bolag och fonder placerade i skatteparadis.

Problemet kritiserades av Riksrevisionen redan 2009. Då infördes ett stopp för Swedfund att investera i fonder. Men när regeringen nyligen gav nya ägardirektiv till Swedfund, tog man bort det stoppet.

– Risken när man får lov att investera i fonder, är att fonderna i sin tur investerar i företag som har en bolagsstruktur som bygger på skatteparadis, säger Annika Jacobson vid Action aid.

– Ett sådant exempel har vi där vi förra året kunde visa hur Swedfund hade gjort en investering i en fond i ett skatteparadis som sedan hade använts för att starta ett bolag som utvinner och säljer fossilgas i Tanzania och där bolaget hade fört ut alla sina vinster från Tanzania till skatteparadis, säger Annika Jacobson.

Men biståndsminister Gunilla Carlsson (M) menar att ett förbud mot fonder inte behövs. Att man öppnar för investeringar i skatteparadis igen, håller hon inte med om.

– Vi har nu tydliggjort i ägaranvisningarna att investeringarna ska ske i enlighet med internationella normer och principer för just ansvarsfulla investeringar, säger Gunilla Carlsson.

Nu är det OECD:s kriterier som ska gälla när Swedfund investerar. Men Annika Jacobson på Action aid ser flera problem med det.

– För det första är OECD en sammanslutning med rika länder där flera skatteparadis ingår. Vi tycker inte att det är rätt organ för att göra den här typen av bedömningar. Vi skulle hellre se att de gjordes av FN:s speciella skattekommitté.

– Dessutom är det en bedömning som görs i två faser där vi vet att i den första bedömningsfasen så har välkända skatteparadis som Jersey och Caymanöarna och Brittiska Jungfruöarna sluppit igenom. Det är oroväckande, säger Annika Jacobson på Action aid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".