Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norden bäst och Afrika sämst för mammor

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 19.44
En mamma parkerar sin barnvagn utanför ett café i Berlinstadsdelen Prenzlauer Berg. Foto: John Macdougall/Scanpix.

Mindre inkomstskillnader mellan könen gör att Norge är världens bästa land för mammor att leva i, medan Sverige hamnar på tredje plats. I botten på Rädda Barnens mammaindex ligger svältkatastrofens Niger.

Rädda Barnens mammaindex bygger på en granskning av kvinnors och barns livsvillkor i 165 länder. Norden utmärker sig i rapporten med samtliga länder bland tio-i-topp. Island är på andra plats, Danmark på femte och Finland på sjätte.

Det är 13:e gången som Rädda Barnen gör sin globala sammanställning. Skillnaderna mellan länder som erbjuder bäst och sämst förutsättningar är markanta. I botten ligger Niger.

I Sverige kan en nyfödd flicka se fram emot 17 års utbildning, i Niger bara fyra års skolgång. Förväntad medellivslängd för en nyfödd flicka i Sverige är 84 år, i Niger bara 56 år.

Ylva Sperling, rådgivare på Rädda Barnen, säger att läget för Niger är särskilt illavarslande eftersom den aktuella situationen inte fått genomslag i statistiken.

"Hela den del av Västafrika som kallas Sahelregionen står inför en hotande svältkatastrof", skriver hon i ett pressmeddelande om rapporten.

Afghanistan har lyckats klättra ett snäpp från sin tidigare absoluta bottenplacering. Det beror främst på att antalet barnmorskor blivit fler och att medellivslängden ökat.

Bland de tio länderna i botten av mammaindexet ligger alla utom Afghanistan i Afrika. Sju av länderna har matbrist.

Skillnaderna mellan de tio bästa länderna är däremot marginella. I Rädda Barnens undersökning jämförs bland annat risken för att dö i barnsäng, kvinnors medellivslängd och barnadödligheten under de fem första levnadsåren.

Rapporten fastslår att mammors välbefinnande är avgörande för barnens utveckling. Det nyfödda barnets tillgång på näring under sina första tusen levnadsdagar påverkar både den fysiska och mentala utvecklingen.

TT

Mammaindexet

Indikatorer som används för mammaindexet

 • Risk för mödradödlighet
 • Andel kvinnor som använder modern födelsekontroll
 • Utbildad förlossningspersonal närvarande vid förlossning
 • Förväntad livslängd för kvinnor
 • Troligt antal grundutbildningsår för kvinnor
 • Proportionen mellan kvinnors och mäns beräknade inkomster
 • Föräldraförsäkring
 • Kvinnors deltagande i landets parlament
 • Barnadödlighet före fem års ålder
 • Andel barn under fem år som är ganska eller mycket underviktiga
 • Andel barn som är inskrivna i skola/förskola
 • Proportionen flickor och pojkar som är inskrivna i grundskola
 • Andel av befolkningen som har tillgång till friskt vatten

Källa: Rädda Barnen/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".