Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Överlevande ungdomar vittnar om Utöya

Uppdaterat onsdag 9 maj 2012 kl 12.48
Publicerat onsdag 9 maj 2012 kl 11.12
”Ska få höra om hur Breivik skrattade och skrek”
(3:06 min)
1 av 2
Vittnena är kallade för att berätta om vissa speciella mordplatser på Utöya. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Oslo & Utöya, 22 juli

I dag kommer ungdomar som klarade sig med livet i behåll från Utöya att vittna i tingsrätten. Under vittnesmålen kommer Breivik att flytta bak en rad i salen för att det ska bli lite större avstånd mellan honom och ungdomarna.

Syftet med att höra ungdomarna i dag är bland annat att få höra om en del platser, till exempel Kärleksstigen på Utöya, där det inte finns så många överlevande, rapporterar  Sveriges Radios Jenny Sanner Roosqvist.

Ursprungligen skulle hela veckan ägnas åt obduktionsrapporter, men eftersom genomgången av dem har gått snabbare än schemalagt så har rätten beslutat att komplettera veckans tre sista eftermiddagar med de vittnen som enligt planeringen skulle ha vittnat i slutet av maj och i början av juni.

Det här blir första gången rätten hör någon av ungdomarna och många anhöriga är spända på att få veta mer detaljer runt morden. Det finns till exempel vittnesuppgifter som säger att Anders Behring Breivik ska ha fällt kommentarer i samband med vissa skott, något han själv förnekar.

De vittnen som hörs under den här veckan är inte omnämnda i åtalet, men är kallade för att berätta om vissa speciella mordplatser eller på andra sätt belysa Breiviks agerande på Utöya.

På måndag kommer sedan de första vittnesmålen från de ungdomar som har överlevt skottskador och som är namngivna i åtalet.

Under ungdomarnas vittnesmål kommer Breivik att flytta bak en rad för att det ska bli lite större avstånd mellan honom och vittnena eftersom det bara är tre meter mellan vittnesbåset och den åtalades plats. Han har också sagt sig villig att lämna salen och följa vittnesmålen från ett angränsande rum om vittnena så önskar. Det är ett önskemål som har kommit från några av de svårast skadade, det gäller dock inte alla vittnesmål eftersom rättspsykiatrikerna ska kunna observera honom under vittnesmålen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".