Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Avgift för kärnkraftsbolagen skjuts fram

Publicerat torsdag 31 maj 2012 kl 04.00
Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen: Märkligt
(1:53 min)

En utredning som föreslår att kärnkraftbolagen ska ta ett större ekonomiskt ansvar när det gäller kärnavfallet skulle ha lämnats idag till regeringen, men i sista stund har utredningen begärt ytterligare tid för utredning.

Utredningen skjuts upp med ett år. Det väntas regeringen i dag ta beslut om. Det är en utredning om ökat ekonomiskt ansvar för kärnkraftbolagen när det gäller att ta hand om avfallet från produktionen av kärnkraftsel.

Det är Strålsäkerhetsmyndigheten tillsammans med Kärnavfallsfonden och Riksgälden som utreder hur mycket pengar som behövs för att samhällets risk inte ska bli för stor när det gäller att ta hand om kärnavfall under mycket lång tid.

I dag skulle resultatet ha lämnats till miljöminister Lena Ek (C). Men förhandspresentationen för ministern visade att kostnaderna skulle kunna bli mycket höga för kärnkraftsproducerad el.

För närvarande betalas drygt 2 öre per kilowattimme el för kärnkraftsel som går till kärnavfallsfonden. Nya riskbedömningar visar att det kan behövs upp till 6 öre per kilowattimme.

Det skulle ge kostnader för kärnkraftsproduktion som kärnkraftsbolagen reagerat kraftigt emot.

Vinstmarginalen skulle bli för liten och i förlängningen skulle investerare bli mindre intresserade av att satsa pengar i kärnkraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".