Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Naturens ekonomiska värde ska rädda miljön

Publicerat tisdag 12 juni 2012 kl 09.06
"Sätt att beskriva hur naturen hänger samman"
(2:04 min)
Luiz Alves De Siqueira vid berget Matinha i Pernambuco, Brasilien. Foto: Malin Olofsson/Sveriges Radio.

I nästa vecka möts representanter från världens alla länder inom FN för att diskutera hur man ska nå en global hållbar utveckling. Många av de miljömål som man tidigare satt upp om att till exempel bevara biologisk mångfald har inte uppnåtts och nu riktar sig politikerna in sig på allt mer marknadsorienterade sätt att hantera miljöproblemen.

I Sverige har Naturvårdsverket fått i uppdrag att kartlägga den svenska miljön och dess ekosystemtjänster för att den sedan ska gå att värdera den i pengar. Och i dag bjuder miljöminister Lena Ek in näringslivet till Rosenbad för att diskutera vad de kan tjäna på naturen.

– På ett sätt är det här ett sätt att beskriva hur naturen hänger samman och hur den påverkar människor och vår välfärd. Så det är en viktig pedagogisk fråga, säger Fredrik Granath som arbetar med kartläggningen av ekosystemtjänster vid Naturvårdsverket.

Det är här i Brasilien som makthavare från över 190 länder samlas i nästa vecka för FN-toppmötet om hållbar utveckling. Över 50 000 personer väntas komma till mötet. En av de stora frågorna är nya verktyg för att minska miljöproblemen. Att värdera vad naturen i pengar är ett sätt.

Binas pollinering, som gör att vi får mat på bordet är ett exempel på ekosystemets tjänster som det räknas ut värde på. För vad skulle det kosta om bina inte fanns och vi skulle behöva pollinera för hand? Och vad kan vi tjäna på att bevara en skog då den binder växthusgaser.

Men Luiz Alves De Siqueira som kämpar för att bevara ett naturområde här vid berget Matinha i nordöstra Brasilien är skeptisk. Han menar att det kan vara svårt att lita på att ett företag verkligen kommer bevara skogen.

Enligt en rapport som presenteras i dag av det liberala miljönätverket Fores finns det redan i dag 39 aktiva globala marknader för biologisk mångfald med transaktioner värda mer än 2,9 miljarder dollar. Det finns 57 marknader som reglerar vattenkvalité plus handelssystem för koldioxidutsläpp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".